Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Čína je pre USA rovnakou hrozbou ako Rusko, tvrdí riaditeľ CIA

Mike Pompeo, archívna snímka Foto: TASR/AP

Vplyv Číny sa podľa Mika Pompea pohybuje od tradičnej špionáže (ľudskej a kybernetickej) až po obvinenia z používania odcudzeného duševného vlastníctva na pomoc svojim podnikom.

Washington 30. januára (TASR) - Úsilie Číny o vyvíjanie skrytého vplyvu na Západ je rovnako znepokojujúce ako podvratné činnosti Ruska, vyhlásil riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Mike Pompeo.

Ako v utorok informovala spravodajská televízia BBC, Číňania sa podľa Pompea na takýchto činnostiach "podpísali" oveľa výraznejšie než Rusi.

"Môžeme sledovať cielené úsilie o kradnutie amerických informácií, špióni - ľudia, ktorí budú pracovať v mene čínskej vlády proti Amerike, sa snažia infiltrovať do Spojených štátov" vyhlásil riaditeľ CIA.

Čínske pôsobenie nie je podľa neho vidieť len v Amerike. Presúva sa aj do Európy a Británie.

Ruské zásahy sú hlavnou témou politickej diskusie vo Washingtone, uvádza BBC. Riaditeľ CIA však prekvapujúco tvrdí, že Čína má väčšiu schopnosť vyvíjať vplyv a je potrebné urobiť ešte viac, aby sa mu čelilo.

Vplyv Číny sa podľa Pompea pohybuje od tradičnej špionáže (ľudskej a kybernetickej) až po obvinenia z používania odcudzeného duševného vlastníctva na pomoc svojim podnikom.

Riaditeľ CIA sa domnieva, že krajiny by mohli pre boj proti čínskym snahám ovplyvňovať Západ spoločne urobiť viac.