Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Čína kritizuje postoj USA v otázkach Taiwanu

Miestna obyvateľka kráča po obchodnej ulici okolo grafitov v taiwanskej metropole Tchaj-pej vo štvrtok 11. januára 2024. Foto: TASR/AP

Spojené štáty sa nehorázne a nezodpovedne vyjadrujú o rozhodnutí, ktoré nezávisle prijal suverénny štát... Vážne tým porušujú politiku jednej Číny,uviedla hovorkyňa čínskeho rezortu zahraničných vecí.

Peking 16. januára (TASR) - Čína v utorok kritizovala postoj Spojených štátov, ktoré vyjadrili sklamanie z toho, že ostrov Nauru prerušil diplomatické vzťahy s Taiwanom. Washington podľa Pekingu porušuje svojimi vyjadreniami politiku jednej Číny. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Washington robí všetko pre to, aby očiernil a pošpinil diplomatické snahy Číny. Zároveň sa prihovára za Taiwan v jeho úsilí rozšíriť svoje pôsobenie na medzinárodnej scéne," uviedla hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning na pravidelnej tlačovej konferencii.

"Spojené štáty sa nehorázne a nezodpovedne vyjadrujú o rozhodnutí, ktoré nezávisle prijal suverénny štát... Vážne tým porušujú politiku jednej Číny, zasahujú do jej vnútorných záležitostí a porušujú základné normy medzinárodných vzťahov. Čína je veľmi nespokojná a zásadne to odmieta," dodala čínska hovorkyňa.

Vláda na malom tichomorskom ostrove Nauru v pondelok oznámila, že prerušuje diplomatické vzťahy s Taiwanom a namiesto toho uzná Čínu.

Ide o prvého diplomatického spojenca Taiwanu, ktorý sa rozhodol rozvíjať vzťahy v prospech Pekingu po sobotňajších taiwanských prezidentských voľbách.

V týchto voľbách jednoznačne zvíťazil doterajší viceprezident Lai Čching-te, ktorý je členom vládnucej Demokratickej pokrokovej strany (DPP). V predvolebnej kampani oznámil, že bude pokračovať v politike svojej predchodkyne Cchaj Jing-wen a presadzovať nezávislosť Taiwanu od Číny.

Čína po voľbách uviedla, že ich výsledok nezabráni "znovuzjednoteniu Číny". Peking vníma Taiwan ako odštiepeneckú provinciu, ktorá by sa mala opäť zjednotiť s pevninskou Čínou, čo chce v prípade potreby dosiahnuť aj vojensky.