Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Malajzia má dôkaz o poslednom kontakte zmiznutého lietadla

Na archívnej snímke z 26. decembra 2011 Boeing 777-200ER malajzijských aerolínií. Foto: TASR/AP

Miesto dopadu samotného malajzijského lietadla je stále neznáme, ale zostávajú silné pochybnosti, čo spôsobilo zrútenie Boeingu 777 a prečo sa zrútil.

Peking 25. marca (TASR) - Údaje z družice potvrdzujúce, že lietadlo malajzijských aerolínií, po ktorom už tretí týždeň pátrajú tímy z 26 krajín, obsahujú aj posledný elektronický signál vyslaný lietadlom. Ten je však ešte stále predmetom vyšetrovania, uviedol dnes malajzijský minister obrany a úradujúci minister dopravy Hishammuddin Hussein, ktorého citovala agentúra Reuters.

"Existuje dôkaz o čiastočnom kontakte medzi lietadlom a pozemnou stanicou, ku ktorému došlo o 00.19 h (01.19 SEČ)," povedal na tlačovej konferencii Hussein. "Zatiaľ tejto komunikácii nerozumieme, takže je predmetom skúmania," dodal malajzijský minister dopravy.

Na základe analýzy satelitných dát britskou spoločnosťou Inmarsat malajzijský premiér Nadžíb Razak v nedeľu oznámil, že nezvestné lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines na trase Kuala Lumpur-Peking s 239 ľuďmi na palube sa zrútilo v južnej časti Indického oceánu, vo vzdialenosti niekoľko tisíc míľ od stanoveného kurzu.


Čína žiada Malajziu a Britániu o radarové dáta o stratenom lietadle

Čína požiadala Malajziu o poskytnutie satelitných dát, vďaka ktorým dospeli k záveru, že nezvestné lietadlo malajzijských aerolínií sa zrútilo do odľahlej časti Indického oceánu. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Z 239 pasažierov na palube - z ktorých údajne nikto neprežil - bolo 153 čínskej národnosti. Pre Peking sa podľa AP preto stala celá záležitosť veľmi emotívnou. Rodinní príslušníci obetí sa sťažovali na nedostatok spoľahlivých informácií. Niektorí si myslia, že im nie je poskytnutá celá pravda.

Námestník ministra zahraničných vecí Sie Chang-šeng povedal veľvyslancovi Malajzie v Pekingu, že Čína sa chce dozvedieť konkrétne fakty, ktoré viedli Malajziu k vyhláseniu o zrútení lietadla. Citovala ho agentúra Sinchua.

O osude lietadla informoval malajzijský premiér Nadžíb Razak, ktorý sa odvolával na novú analýzu satelitných záberov. Jeho vyhlásenie je prvým veľkým posunom v riešení dvojtýždňovej záhady, ktorá upútala pozornosť celého sveta.

Príbuzní osôb, ktoré sa nachádzali na palube zmiznutého lietadla, dostali podľa agentúry Reuters od malajzijských aerolínií krátku textovú správu v tomto znení: "Musíme predpokladať bez najmenších pochybností, že sa let MH370 stratil a nikto z ľudí na palube neprežil".

Miesto dopadu samotného malajzijského lietadla je stále neznáme - s najväčšou pravdepodobnosťou sa nachádza na dne oceánu - ale zostávajú silné pochybnosti, čo spôsobilo zrútenie Boeingu 777 a prečo sa zrútil. Uviedla to tlačová agentúra AP.

Malajzijský premiér, oblečený v čiernom obleku, oznámil správu novinárom v krátkom vyhlásení a uviedol, že jeho informácie vychádzajú z bezprecedentnej analýzy satelitných údajov.

Podľa Nadžíba Razaka údaje naznačujú, že Boeing 777, ktorý 8. marca štartoval v malajzijskej metropole Kuala Lumpur a mal letieť s 239 pasažiermi aj posádkou do čínskeho Pekingu, letel "na odľahlé miesto, ďaleko od akejkoľvek prípadnej pristávacej plochy".

Údaje z družice potvrdzujúce, že lietadlo malajzijských aerolínií, po ktorom už tretí týždeň pátrajú tímy z 26 krajín, obsahujú aj posledný elektronický signál vyslaný lietadlom. Ten je však ešte stále predmetom vyšetrovania, uviedol dnes malajzijský minister obrany a úradujúci minister dopravy Hishammuddin Hussein, ktorého citovala agentúra Reuters.

"Existuje dôkaz o čiastočnom kontakte medzi lietadlom a pozemnou stanicou, ku ktorému došlo o 00.19 h (01.19 SEČ)," povedal na tlačovej konferencii Hussein. "Zatiaľ tejto komunikácii nerozumieme, takže je predmetom skúmania," dodal malajzijský minister dopravy.

Na základe analýzy satelitných dát britskou spoločnosťou Inmarsat malajzijský premiér Nadžíb Razak v nedeľu oznámil, že nezvestné lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines na trase Kuala Lumpur-Peking s 239 ľuďmi na palube sa zrútilo v južnej časti Indického oceánu, vo vzdialenosti niekoľko tisíc míľ od stanoveného kurzu.


Príbuzní čínskych pasažierov letu MH370 sa dostali do stretu s políciou



Desiatky rozzúrených príbuzných pasažierov zo strateného letu MH370 sa dostalo do stretu s políciou pred malajzijským veľvyslanectvom v Pekingu, kde žiadali, aby aerolínie a vláda v Kuala Lumpur vysvetlili, čo sa s lietadlom stalo.

Rozzúrení príbuzní pasažierov zo strateného letu MH370 pred malajzijským veľvyslanectvom v Pekingu
Foto: TASR


Príslušníci policajných zložiek vytvorili pred bránou ambasády ľudskú reťaz. Príbuzní hádzali na policajtov fľaše naplnené vodou. Viacerých demonštrantov zatlačili späť, povedal svedok udalosti. Jednu ženu, ktorá omdlela, odviezli podľa agentúry Reuters na nosidlách.

Šéf Malajzijských aerolínií Ahmad Džauharí Jahjá dnes vyhlásil, že neskôr zváži svoje odstúpenie.

Rodinní príslušníci obetí sa sťažovali na nedostatok spoľahlivých informácií. Niektorí si myslia, že im nie je povedaná celá pravda.


Čína žiada od Británie satelitné informácie o zmiznutom lietadle



Čínske ministerstvo zahraničných vecí dnes vyslovilo nádej, že mu Británia poskytne údaje z družice spoločnosti Inmarsat, ktoré sa týkajú už tretí týždeň nezvestného lietadla Boeing 777-200 malajzijských aerolínií. Informovala o tom agentúra Reuters.
Matka Sugianta Loa, pasažiera letu MH370, ukazuje synove rodinné fotografie v indonézskom Medane 25. marca 2014. Nezvestné lietadlo malajzijských aerolínií sa zrútilo do odľahlej časti Indického oceánu.
Foto: TASR/AP

Na otázku, či Čína chce, aby jej satelitné informácie o zmiznutom lietadle poskytla Británia, odpovedal hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chung Lej, že by tie údaje mohla Pekingu poskytnúť "príslušná krajina".

Práve na základe analýzy družicových údajov firmy Inmarsat malajzijský premiér Nadžíb Razak v pondelok vyhlásil, že lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines na trase z Kualy Lumpur do Pekingu s 239 ľuďmi na palube, po ktorom už tretí týždeň pátrajú tímy 26 krajín, sa zrútilo v južnej časti Indického oceánu.