Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Čína zažíva riadne mrazy, v ľade uviazlo 1000 lodí

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Doprava v celej krajine je vážne narušená.

Šanghaj 5. januára (TASR) - Teploty v Číne prudko klesli na najnižšiu úroveň za posledné takmer tri desaťročia a je dostatočná zima na to, aby zamrzli pobrežné vody. V ľade tak uviazlo až 1000 lodí. Informovali o tom dnes čínske médiá, ktoré citovala tlačová agentúra Reuters.

Od konca novembra zažíva krajina priemernú teplotu mínus 3,8 stupňa Celzia - je tam teda o 1,3 stupňa chladnejšie oproti predchádzajúcemu priemeru a zároveň najchladnejšie za posledných 28 rokov. Uviedol to čínsky meteorologický úrad.

Nepríjemná zima dokonca spôsobila zamrznutie mora pri východnom pobreží provincie Šan-tung v Bohajskom zálive, kde uviazlo takmer 1000 lodí.

Predstaviteľ meteorologického úradu uviedol pre čínsky denník China Daily, že zamrznutá oblasť v Bohajskom zálive mala tento týždeň 291 štvorcových kilometrov.

Doprava v celej krajine je vážne narušená.

Na letisku v hlavnom meste provincie Chu-nan odložili vyše 140 letov a husté sneženie si vynútilo uzavretie niektorých úsekov diaľnice Peking-Hongkong-Macao.

Teploty na severovýchode krajiny klesli ešte viac a dosiahli mínus 15,3 stupňa Celzia, čo je 43-ročné minimum a približne 3,7 stupňa pod predchádzajúcim zaznamenaným priemerom.

V juhovýchodnej čínskej provincii Ťiang-si vznikol päťkilometrový rad vozidiel, zapríčinený hromadnou haváriou po hustom snežení. Jeden z vodičov kamiónov čakajúcich v zápche uviedol, že takéto snehové zrážky a extrémna zima ho zastihli nepripraveného.

"Vôbec som takú situáciu nečakal, takže nemám so sebou žiadnu teplú bundu ani jedlo," dodal šofér pre China Daily.