Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Najmenej 11 ľudí zahynulo pri nešťastí v uhoľnej bani v Číne

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiaš

K tragickej udalosti došlo v utorok približne o 14.40 h miestneho času (07.40 h SEČ) neďaleko mesta Šuang-ja-šan na východe provincie.

Peking 28. novembra (TASR) - Najmenej 11 obetí na životoch si vyžiadalo nešťastie v uhoľnej bani v provincii Chej-lung-ťiang na východe Číny, informovala v utorok agentúra AFP s odvolaním na čínske médiá. Tie dosiaľ nespresnili, či sú ďalší ľudia nezvestní alebo zranení, píše TASR.

K tragickej udalosti došlo v utorok približne o 14.40 h miestneho času (07.40 h SEČ) neďaleko mesta Šuang-ja-šan na východe provincie. Podľa čínskej štátnej televízie CCTV sa pôvodne zistilo, že k nešťastiu zrejme došlo v dôsledku vplyvu zemného tlaku. V súčasnosti však prebieha vyšetrovanie príčiny.

Bezpečnosť v oblasti banského priemyslu sa podľa AFP v Číne sa v posledných desaťročiach zlepšila a rovnako aj medializácia tragických nehôd, z ktorých mnohé boli kedysi zámerne prehliadané.

K nešťastiam v tomto odvetví, v ktorom sa nie vždy dodržiavajú bezpečnostné predpisy, však stále dochádza relatívne často.

Podľa oficiálnych údajov zahynulo minulý rok pri 168 banských nehodách 245 ľudí. V septembri zahynulo najmenej 16 pri požiari v uhoľnej bani v juhozápadnej čínskej provincii Kuej-čou.

Vo februári sa v uhoľnej bani v čínskej autonómnej oblasti Vnútorné Mongolsko zrútili desiatky ľudí a vozidiel, ktoré zostali pochované pod troskami. Čínske úrady niekoľko mesiacov nezverejnili konečný počet obetí a až v júni uviedli, že pri nešťastí zahynulo 53 ľudí.