Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Čína chce, aby sa rokovania sýrskej opozície a vlády konali v Pekingu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Čína, závislá od dodávok ropy z Blízkeho východu, už s podobnou ponukou prišla aj v minulosti.

Peking 21. decembra (TASR) - V snahe pomôcť začať mierový proces v Sýrii dnes Čína oznámila, že čoskoro do Pekingu pozve predstaviteľov sýrskej vlády a sýrskej opozície.

Bez bližších podrobností o tom dnes v Pekingu informoval hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chung Lej.

Ako spresnil, ide o súčasť snáh Číny hrať konštruktívnu rolu pri hľadaní politického riešenia krízy v Sýrii.

Čína, ktorá je závislá od dodávok ropy z Blízkeho východu, už s podobnou ponukou ako dnes prišla aj v minulosti, ale v sýrskej kríze sa drží skôr v úzadí a necháva priestor iným stálym členom Bezpečnostnej rady OSN: Spojeným štátom, Británii, Francúzsku a Rusku.

Svetové médiá nedávno informovali, že v konflikte v Sýrii bojujú aj čínski občania, a to na strane protivládnych povstalcov i v radoch islamistických jednotiek vrátane Islamského štátu (IS).

Dnešná ponuka pekinskej vlády je reakciou na piatkové prijatie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorá jednomyseľne podporila tzv. cestovnú mapu mierového procesu v Sýrii. Agentúra Reuters dnes napísala, že šlo o ojedinelý prípad, keď svetové mocnosti zaujali jednotné stanovisko k tomuto konfliktu, ktoré za vyše štyri roky svojho trvania pripravil o život viac ako štvrť milióna ľudí.

Rezolúcia, prijatá v piatok na summite 17 ministrov zahraničných vecí v New Yorku, schválila plán dohodnutý vo Viedni minulý mesiac, ktorý má vyústiť v ustanovenie prechodnej vlády v Sýrii do šiestich mesiacov a nových volieb do 18 mesiacov.

Text rezolúcie dáva OSN za úlohu, aby pripravila a uplatnila celoštátne prímerie. Vyzýva generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna, aby do jedného mesiaca predložil návrhy, akým spôsobom bude možné prímerie monitorovať.

BR OSN tiež, podobne ako v predchádzajúcich rezolúciách zameraných na humanitárnu situáciu v Sýrii, "požaduje, aby všetky strany okamžite zastavili akékoľvek útoky na civilistov a civilné objekty".