Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Čína odmieta výstupy z Bidenovho summitu s Japonskom a Filipínami

Americký prezident Joe Biden (vpravo) a japonský premiér Fumio Kišida si podávajú ruky na záver spoločnej tlačovej konferencie po ich stretnutí v Ružovej záhrade Bieleho domu vo Washingtone 10. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Summit v Bielom dome sa konal po opakovaných incidentoch medzi čínskymi a filipínskymi plavidlami v spornej oblasti Juhočínskeho mora.

Peking 12. apríla (TASR) - Čína v piatok kritizovala Spojené štáty, Japonsko a Filipíny, pričom obhajovala svoje vlastné kroky v Juhočínskom mori ako "primerané a zákonné". Reagovala tak na schôdzku najvyšších predstaviteľov týchto troch krajín vo Washingtone, na ktorej sa americký prezident Joe Biden zaviazal brániť Filipíny pred akýmkoľvek útokom v Juhočínskom mori. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Čína sa rozhodne stavia proti manipulatívnej blokovej politike týchto krajín," uviedla hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning. Kritizovala tiež ich údajné kroky narúšajúce strategickú bezpečnosť a záujmy iných štátov.

Summit v Bielom dome sa konal po opakovaných incidentoch medzi čínskymi a filipínskymi plavidlami v spornej oblasti Juhočínskeho mora. Pred mesiacom napríklad posádka čínskej lode údajne použila voči filipínskym námorníkom vodné delo a štyroch z nich zranila.

"Rozhodne nesúhlasíme s tým, aby sa v regióne vytvárali uzavreté partie, ktoré vylučujú ostatných," povedala Mao na tlačovej konferencii.

"Japonsko a Filipíny môžu, samozrejme, rozvíjať normálne vzťahy s inými štátmi, ale do oblasti by nemali pozývať frakcionársku opozíciu a už vôbec nie zapájať sa do trojstrannej spolupráce na úkor záujmov inej krajiny," uviedla hovorkyňa a posťažovala sa na údajné špinenie Číny zo strany spomínaných štátov.

Čína si nárokuje takmer celé Juhočínske more a odmieta nároky iných krajín v tomto regióne. V oblasti je preto dlhodobo napätá situácia. Medzinárodný arbitrážny súd už v roku 2016 odmietol nároky Pekingu v Juhočínskom mori. Čína sa však nezúčastnila na súdnom pojednávaní a jeho verdikt neakceptuje.

"Činnosť Číny vo Východočínskom a Juhočínskom mori je primeraná a zákonná a nedá sa jej nič vytknúť," dodala Mao.