Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Sonda,ktorá má doniesť vzorky z odvrátenej strany Mesiaca,odštartovala

Na archívnej snímke lunárny lander sondy Čchang-e-4. Foto: TASR/AP

Číne sa v januári 2019 ako prvej krajine podarilo uskutočniť pristátie sondy na odvrátenej strane Mesiaca, ktorá je relatívne nepreskúmaná.

Peking 3. mája (TASR) - Z čínskeho kozmodrómu Wen-čchang v piatok odštartovala sonda Čchang-e 6, ktorá sa pokúsi získať vôbec prvé vzorky pôdy a hornín z odvrátenej strany Mesiaca a dopraviť ich na Zem. TASR o tom informuje podľa agentúry AP.

Nosná raketa Čchang-čeng 5 YB (Dlhý pochod) odštartovala o 17.27 h miestneho času (11.27 h SELČ) z kozmodrómu na juhočínskom ostrove Chaj-nan. Pristávací modul sa po oblete okolo Mesiaca oddelí od kozmickej lode. Vzorky začne zbierať takmer bezprostredne po pristátí. Neskôr sa opäť spojí s návratovým modulom, aby sa vrátila späť na Zem. Celá misia má trvať 53 dní.

Išlo by o najnovší pokrok čínskeho programu vo výskume vesmíru, v ktorom táto ázijská krajina konkuruje Spojeným štátom, dodáva AP.

Číne sa v januári 2019 ako prvej krajine podarilo uskutočniť pristátie sondy na odvrátenej strane Mesiaca, ktorá je relatívne nepreskúmaná. Táto sonda Čchang-e 4 následne poslala na Zem prvé panoramatické zábery z odvrátenej strany Mesiaca.

Peking do roku 2030 plánuje dopraviť na povrch Mesiaca aj ľudskú posádku.