Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Čína odsúdila útoky na saudskoarabské ropné zariadenia

Čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Si Ťin-pching tiež vyzval, aby sa zainteresované strany zdržali akéhokoľvek počínania, ktoré by mohlo eskalovať napätie v tomto regióne.

Peking 20. septembra (TASR) - Čínsky prezident Si Ťin-pching odsúdil v piatok víkendové útoky na saudskoarabské ropné zariadenia.

Čínsky prezident sa tak vyjadril počas telefonického rozhovoru so saudskoarabským kráľom Salmánom, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na čínske štátne médiá.

Si Ťin-pching tiež vyzval, aby sa zainteresované strany zdržali akéhokoľvek počínania, ktoré by mohlo eskalovať napätie v tomto regióne, uviedla tlačová agentúra Sinchua.

Spojené štáty obviňujú z týchto útokov Irán. Saudská Arábia tvrdí, že útok bol "nepochybne podporovaný Iránom". Teherán popiera, že sa na útoku podieľal a varoval Spojené štáty, aby nepodnikali odvetný úder na Irán, lebo inak sa saudskoarabské kráľovstvo ocitne "v totálnej vojne".

K útoku sa síce prihlásili jemenskí povstalci - húsíovia, spriaznení s Iránom, ale analytici na základe skúmania trosiek munície vyhlasujú, že použité strely by nemali dostatočný dolet na to, aby miesto útoku dosiahli z Jemenu.