Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čína oficiálne zatkla dvoch Kanaďanov zadržiavaných od decembra

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K zadržaniu Kovriga a Spavora došlo po tom, ako v Kanade 1. decembra zatkli na žiadosť Spojených štátov Meng Wan-čou, finančnú riaditeľku čínskej spoločnosti Huawei.

Peking 16. mája (TASR) - Čína oficiálne zatkla dvoch Kanaďanov, ktorí sú zadržiavaní od vlaňajšieho decembra za údajné ohrozenie národnej bezpečnosti. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na kanadský denník The Globe and Mail.

Zdroj z prostredia kanadskej vlády pre denník uviedol, že voči bývalému diplomatovi Michaelovi Kovrigovi a podnikovému konzultantovi Michaelovi Spavorovi zatiaľ neboli vznesené obvinenia.

"Kanada dôrazne odsudzuje ich svojvoľné zatknutie rovnako, ako odsúdila ich svojvoľné zadržanie 10. decembra minulého roka," uviedlo vo vyhlásení kanadské ministerstvo zahraničných vecí.

K zadržaniu Kovriga a Spavora došlo po tom, ako v Kanade 1. decembra zatkli na žiadosť Spojených štátov Meng Wan-čou, finančnú riaditeľku čínskej spoločnosti Huawei. Peking spočiatku tvrdil, že obaja sú podozriví činnosti "ohrozujúcej bezpečnosť Číny".

Čína neskôr oznámila, že Kovriga podozrieva zo špionáže a krádeže štátneho tajomstva. Spavor je zase podozrivý z toho, že bol Kovrigovým hlavným informátorom.

Skupina kanadských poslancov sa podľa AFP sťažovala čínskym úradom, že Kovrigovi a Spavorovi zabránili v prístupe k právnikom a obaja sú držaní v neprijateľných podmienkach.