Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Čína naďalej odmieta jednostranné sankcie voči Severnej Kórei

Na televíznej obrazovke reční severokórejský líder Kim Čong-Un. Foto: TASR/AP

Bezpečnostná rada OSN schválila koncom minulého mesiaca rezolúciu sprísňujúcu sankcie voči Severnej Kórei v reakcii na jej poslednú jadrovú skúšku zo septembra.


Peking 10. decembra (TASR) - Hlavný čínsky vyjednávač vo veci severokórejského jadrového programu Wu Ta-wej dnes vyhlásil, že Peking naďalej nesúhlasí s jednostrannými sankciami voči režimu v Pchjongjangu, ktoré sú uvaľované bez schválenia Bezpečnostnou radou Organizácie Spojených národov.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí zároveň uviedlo, že Wu na piatkových rozhovoroch povedal svojmu juhokórejskému partnerovi, že Peking "veľmi rázne nesúhlasí" s rozmiestnením amerického obranného raketového systému Južnou Kóreu. V dislokácii tejto modernej vojenskej techniky vidí Čína ohrozenie vlastnej bezpečnosti.

Wu takisto zdôraznil potrebu obnovenia šesťstranných rozhovorov o jadrovom programe Severnej Kórey, ktoré stagnujú od roku 2009, keď z nich KĽDR odstúpila. Účastníckymi štátmi týchto rokovaní sú Severná i Južná Kórea, Čína, Spojené štáty, Japonsko a Rusko.

Bezpečnostná rada OSN schválila koncom minulého mesiaca rezolúciu sprísňujúcu sankcie voči Severnej Kórei v reakcii na jej poslednú jadrovú skúšku zo septembra.

Tieto prísne sankcie - podľa generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna doposiaľ najprísnejšie vôbec - sa týkajú najmä obmedzenia lukratívneho vývozu uhlia z KĽDR do susednej Číny, ktorý predstavuje pre Pchjongjang najväčšiu exportnú položku a významný zdroj tvrdej meny.