Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Čína otvorila v Džibutsku svoju prvú zámorskú vojenskú základňu

Na archívnej snímke čínsky prezident Si Ťin-pching s manželkou. Foto: TASR/AP

Čína začala s výstavbou základne v Džibutsku vlani. Podľa Pekingu bude využívaná najmä na dopĺňanie zásob lodí vojenského námorníctva, ktoré sa zúčastňujú na mierových a humanitárnych misiách.

Peking 1. augusta (TASR) - Čína dnes oficiálne otvorila svoju prvú vojenskú základňu v zámorí. Ceremónia vztýčenia vlajky vo východoafrickom Džibutsku prišla v rovnaký deň, keď čínska Ľudová oslobodzovacia armáda oslavuje 90. výročie svojho založenia, informovali štátne médiá.

Čína začala s výstavbou základne v Džibutsku vlani. Podľa Pekingu bude využívaná najmä na dopĺňanie zásob lodí vojenského námorníctva, ktoré sa zúčastňujú na mierových a humanitárnych misiách pri pobrežiach Jemenu a Somálska. Mala by tiež uľahčiť vojenskú spoluprácu a medzinárodné cvičenia.

Ide o prvú čínsku zámorskú námornú základňu, aj keď ju Peking oficiálne označuje za logistický komplex, konštatuje agentúra Reuters.

Na dnešnej ceremónii sa podľa čínskeho štátneho rozhlasu zúčastnilo viac než 300 ľudí vrátane zástupcu veliteľa čínskych námorných síl Tchien Čunga a džibutského ministra obrany.

Čína v čase svojho rastúceho ekonomického a politického vplyvu vo svete realizuje ambiciózny program modernizácie armády, ktorý zahŕňa aj rozvoj možností jej pôsobenia ďaleko od domova.

Džibutsko má strategickú polohu pri južnom vstupe do Červeného mora, na trase vedúcej k Suezskému prieplavu. V malej krajine ležiacej medzi Etiópiou, Eritreou a Somálskom sa nachádzajú aj vojenské základne USA, Japonska a Francúzska.