Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Čína oznámila sankcie voči USA spoločnostiam za dodávky zbraní Taiwanu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Vladimír Benko

Kongres Spojených štátov na základe zákona o vzťahoch s Taiwanom vyžaduje dodávky zbraní samosprávnej demokracii na jej obranu.

Peking 7. januára (TASR) - Čína v nedeľu oznámila zavedenie sankcií voči piatim americkým spoločnostiam v reakcii na dodávky zbraní na Taiwan. TASR správu prevzala z agentúry Reuters odvolávajúcej sa na čínske ministerstvo zahraničných vecí.

Sankcie sa budú vzťahovať na spoločnosti BAE Systems Land and Armaments, Alliant Techsystems Operations, AeroVironment, Viasat a Data Link Solutions.

Kongres Spojených štátov na základe zákona o vzťahoch s Taiwanom vyžaduje dodávky zbraní samosprávnej demokracii na jej obranu. Americká administratíva to doteraz robila skôr predajom ako priamou pomocou. Vlani v auguste Washington v rámci programu pomoci zameraného na zahraničné vlády prvýkrát schválil priamu vojenskú pomoc Taiwanu.

Peking považuje Taiwan v rámci oficiálnej politiky jednej Číny za súčasť svojho územia, hoci tento ostrov má od roku 1949 vlastnú demokraticky zvolenú vládu. Taiwan nároky Pekingu odmieta a zdôrazňuje, že o osude ostrova môžu rozhodovať len jeho obyvatelia.