Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Čína oznámila, že v roku 2022 odsúdila občana Británie za špionáž

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Wang tvrdí, že Peking "plne zaručil rôzne zákonné práva" Brita a zariadil, aby ho britskí predstavitelia navštívili a zúčastnili sa aj na súdnom procese.

Peking 26. januára (TASR) - Čínske ministerstvo zahraničných vecí v piatok potvrdilo, že súd v Pekingu v roku 2022 odsúdil britského občana na päť rokov väzenia za špionáž. Čínske úrady o tomto prípade doteraz neinformovali. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Súd v čínskej metropole v roku 2022 "odsúdil britského obžalovaného... na päť rokov väzenia za trestný čin nezákonného získavania spravodajských informácii pre zahraničných aktérov", povedal hovorca čínskej diplomacie Wang Wen-pin. Dodal, že vlani v septembri rozsudok po odvolaní potvrdili. Podľa Wanga posudzoval súd prípad prísne v súlade so zákonom.

Wang tvrdí, že Peking "plne zaručil rôzne zákonné práva" Brita a zariadil, aby ho britskí predstavitelia navštívili a zúčastnili sa aj na súdnom procese. "Čína je krajina, v ktorej vládne právny štát," vyhlásil.

Americký denník The Wall Street Journal (WSJ) vo štvrtok ako prvý napísal o prípade britského podnikateľa Iana Stonesa. S odvolaním sa na jeho rodinu a ďalšie zdroje uviedol, že muž zmizol v roku 2018 po rokoch práce v Číne.