Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Peking pred začiatkom nového Roku Kohúta zahalil smog

Ilustračná snímka Foto: TASR/Ján Siman

Koncentrácia prachových častíc v ovzduší dnes - v porovnaní so stredou - opäť stúpla. Čína sa pritom pripravuje na piatkové vítanie lunárneho nového roku.

Peking 26. januára (TASR) - Čínska metropolu Peking i ďalšie oblasti na severe krajiny zápasia dnes s hustým smogom. Koncentrácia prachových častíc v ovzduší dnes - v porovnaní so stredou - opäť stúpla.

Čína sa pritom pripravuje na piatkové vítanie lunárneho nového roku, ktoré tradične sprevádza odpaľovanie ohňostrojov. Úrady však z obavy o kvalitu vzduchu i z bezpečnostných dôvodov tento rok celoplošne obmedzili predaj zábavnej pyrotechniky tým, že znížili počet predajných miest.

Úrady v Pekingu si od týchto obmedzení sľubujú, že v meste sa predá o 20 až 30 percent menej kusov zábavnej pyrotechniky ako vlani, keď tradičný spôsob osláv nového roku spôsobil, že koncentrácia prachových častíc v ovzduší za noc stúpla až sedemnásobne.

Začiatok nového lunárneho roku je najvýznamnejší spomedzi tradičných sviatkov v Číne, ako aj v juhovýchodnej Ázii.

Oslavy sa tradične začínajú prvým dňom prvého lunárneho mesiaca čínskeho kalendára a končia sa 15. dňom, známym ako Sviatok lampiónov. Presný dátum Nového roka môže pripadnúť na ktorýkoľvek deň medzi 21. januárom a 21. februárom podľa gregoriánskeho kalendára - tento rok ním je 28. január.

Každý rok symbolizuje jedno z 12 zvierat a piatich elementov, cyklujúcich každý každých 60 rokov. Najbližší rok sa bude niesť v znamení Kohúta.