Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Čína plánuje do Spojených štátov poslať viac pánd

Panda. Foto: TASR/AP

Podobné dohody čínske inštitúcie podpísali aj so zoo v španielskom Madride a Peking rokuje aj so zoologickými záhradami vo Washingtone a rakúskej Viedni.

Peking 22. februára (TASR) - Čína podpísala dohody, na základe ktorých pošle pandy aj do zoo v americkom San Diegu, oznámilo vo štvrtok čínske ministerstvo zahraničných vecí. Deje sa tak po tom, čo počas rokov diplomatického napätia museli americké zoologické záhrady Číne vrátiť takmer všetky tieto zvieratá. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Čínske inštitúcie už podpísali dohody so... zoo v San Diegu v Spojených štátov," uviedla hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning na pravidelnej tlačovej konferencii. Dohoda sa podľa nej zameriava na novú spoluprácu pri ochrane pandy veľkej.

Podobné dohody čínske inštitúcie podpísali aj so zoo v španielskom Madride a Peking rokuje aj so zoologickými záhradami vo Washingtone a rakúskej Viedni.

Čína v rámci tzv. pandej diplomacie dlhodobo posiela pandy do iných krajín v snahe ľahšie dosiahnuť svoje zahraničnopolitické ciele. V dôsledku napätia medzi Washingtonom a Pekingom v Spojených štátoch zostalo len zopár týchto zvierat. Tri museli odísť v novembri zo zoo vo Washingtone a posledné pandy sú ešte v zoo v Atlante. Aj tie by sa však koncom roka mali vrátiť do Číny.

Čínsky prezident Si Ťin-pching po vlaňajšom stretnutí so svojim americkým náprotivkom Joeom Bidenom uviedol, že Čína by mohla poslať do USA ďalšie pandy ako "poslov priateľstva medzi čínskym a americkým ľudom". Biely dom uviedol, že by sa pandám potešil.

"Pandy veľké sú národným pokladom Číny a ľudia po celom svete ich milujú. Tešíme sa na nové kolo medzinárodnej spolupráce pri ochrane pánd veľkých s príslušnými krajinami," uviedla vo štvrtok Mao.

Svetový fondu na ochranu prírody (WWF) odhaduje, že v prírode v súčasnosti žije asi 1860 pánd veľkých a približne 600 ich žije po celom svete v zajatí v centrách špecializovaných na ich chov či zoologických záhradách.