Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Čína poprela obvinenia, že firmy vyviezli zakázaný tovar do KĽDR

Foto: TASR/AP

Japonské noviny Asahi Šimbun dnes citovali zdroje z japonskej vlády, podľa ktorých čínska spoločnosť vlani vyviezla do KĽDR štyri veľké vozidlá, schopné prevážať a odpaľovať balistické strely.

Peking 13. júna (TASR) - Čínske ministerstvo zahraničných vecí dnes poprelo obvinenia, že čínske firmy vyviezli zakázaný tovar do Severnej Kórey.

Hovorca ministerstva poskytol vyhlásenie na pravidelnom brífingu v Pekingu.

Japonské noviny Asahi Šimbun dnes totiž citovali zdroje z japonskej vlády, podľa ktorých čínska spoločnosť vlani v auguste vyviezla do Severnej Kórey štyri veľké vozidlá, schopné prevážať a odpaľovať balistické strely. Zdroje dodali, že Čína tým porušila rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN.

Vozidlá doviezli zo Šanghaja do Severnej Kórey na palube nákladnej lode Harmony Wish, ktorá sa plavila pod vlajkou Kambodže. Noviny ďalej uviedli, že japonské úrady sledovali loď satelitom a prehľadali ju, keď sa v septembri plavila cez japonský prístav Osaka.

Takéto vozidlá - nazývané TEL - sa stali stredobodom medzinárodného záujmu, keď ich tento rok v apríli predvádzali na vojenskej prehliadke v severokórejskom hlavnom meste Pchjongjang.

Peking, jediný veľký spojenec izolovanej Severnej Kórey, už v apríli poprel, že porušil akékoľvek pravidlá.