Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čína potvrdila, že zadržiava dvoch Kanaďanov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lu Kchang dodal, že proti obom Kanaďanom boli použité donucovacie prostriedky v súlade so zákonom.

Peking 13. decembra (TASR) - Čínske ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok potvrdilo, že miestne úrady vyšetrujú dvoch kanadských občanov, ktorí tento týždeň zmizli počas návštevy Číny. Obaja sú podozriví z poškodzovania čínskych národných záujmov. Informovala o tom agentúra DPA.

Michael Kovrig a Michael Spavor sú "podozriví z vykonávania aktivít, ktoré sú v rozpore s čínskym zákonom o národnej bezpečnosti", uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lu Kchang. Dodal, že proti obom Kanaďanom boli použité "donucovacie prostriedky" v súlade so zákonom.

Správy o zmiznutí dvoch Kanaďanov sa objavili začiatkom tohto týždňa po tom, čo súd v kanadskom meste Vancouver prepustil v utorok na kauciu Meng Wan-čou, finančnú riaditeľku a dcéru zakladateľa čínskeho telekomunikačného gigantu Huawei. Tá v súčasnosti čaká na výsledok vydávacieho konania do Spojených štátov, kde je obvinená z podvodu súvisiaceho s možným porušením sankcií uvalených Spojenými štátmi na Irán. Až do ukončenia konania nesmie Meng Wan-čou opustiť Kanadu, proti čomu Čína protestuje a žiada jej okamžité prepustenie.