Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

V Pekingu pre vírus zrušili oslavy začiatku nového lunárneho roka

Zamestnanec letiska používa infračervený teplomer pri kontrole cestujúcich na medzinárodnom letisku v čínskom meste Wu-chan v utorok 21. januára 2020. Foto: TASR/AP

Počet nových prípadov prudko v Číne rastie. Za zdroj nákazy sa pokladá trhovisko s plodmi mora v stredočínskom meste Wu-chan.

Peking 23. januára (TASR) - Peking zrušil vo štvrtok v dôsledku šírenia nového smrteľného koronavírusu verejné oslavy príchodu nového lunárneho roka, naplánované v čínskej metropole na nadchádzajúcu sobotu. Čína v tomto čase každoročne zaznamenáva aj hromadné cestovanie ľudí za svojimi príbuznými na sviatky. Informovala o tom agentúra AFP.

Úrady v čínskom hlavnom meste oznámili, že zrušenie osláv je súčasťou opatrení v rámci celoštátneho úsilia zabrániť šíreniu doposiaľ neznámeho koronavírusu.

Pekinská samospráva informovala o zrušení všetkých podujatí pri príležitosti začiatku roka, ktorý sa nesie v znamení kovového potkana. S cieľom "posilniť prevenciu a podporu" sa nebudú konať ani tradičné chrámové veľtrhy, ktoré každoročne pri príležitosti nového roka lákajú obrovské davy turistov.

Podľa spravodajskej stanice BBC k vypuknutiu nákazy nemohlo v Číne dôjsť v horšom ročnom období. Lunárny nový rok - najväčší sviatok roka - pripadol na nadchádzajúci víkend.

Na novoročné sviatky sa stretáva celá rodina, ide teda o obdobie vyznačujúce sa veľkými presunmi ľudí na území Číny i v ostatných častiach sveta, kde čínske komunity žijú. Iba v Číne samotnej vycestujú stovky miliónov ľudí - často na veľké vzdialenosti -, aby sa dostali domov. Pre mnohých je to jediná dovolenka v roku a zároveň jediný čas na stretnutie so svojimi blízkymi.

Ešte pred zaznamenaním nového vírusu sa očakávalo, že ľudia sa vydajú na približne 440 miliónov ciest vlakmi a takmer 80 miliónov ľudí sa bude prepravovať letecky.

Na rímskom letisku kontrolovali zdravotný stav cestujúcich z Číny



Na medzinárodnom letisku Fiumicino nachádzajúcom sa pri talianskej metropole Rím podrobili vo štvrtok zdravotnej prehliadke 202 ľudí, ktorí pricestovali priamym letom z čínskeho mesta Wu-chan, odkiaľ sa šíri ochorenie dýchacích ciest spôsobované novým druhom vírusu. Informovala o tom agentúra DPA.

Nemenovaná letisková hovorkyňa uviedla, že cestujúcich po prílete v skorých ranných hodinách odviedli mimo bežných terminálov do osobitne zriadeného priestoru. Príznaky nakazenia novým druhom vírusu však u nikoho nezistili.

Talianske ministerstvo zdravotníctva predtým ohlásilo kontroly cestujúcich pomocou teplotného skeneru pri priechode "zdravotníckym" stanovišťom. Pracovníci majú navyše podrobne sledovať, akou trasou cestujúci prileteli.

Medzi Wu-chanom a Rímom, ktorý je obľúbeným cieľom čínskych turistov, premávajú bežne tri priame lety za týždeň. Wu-chan, kde žije niekoľko miliónov ľudí, však čínska vláda medzičasom prakticky izolovala od okolitého sveta. V súvislosti so šírením nového ochorenia mali byť od štvrtkového rána pozastavené aj lety z tohto mesta.





Pre nový vírus uzatvoria aj mesto Chuang-kang



Ďalšie čínske mesto Chuang-kang bude od polnoci miestneho času (18.00 h SEČ) zo štvrtka na piatok uzatvorené v rámci preventívnych opatrení voči šíreniu nového koronavírusu, na ktorý doposiaľ zomrelo 17 ľudí a takmer 600 sa nakazilo. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.

Od polnoci miestneho času sa v meste Chuang-kang, kde žije 7,5 milióna obyvateľov, do odvolania zastaví verejná doprava a obyvatelia ho nebudú môcť opustiť. Uzatvorená bude hlavná železničná stanica, všetky vozidlá budú kontrolované a zatvorené budú pohostinské zariadenia a kiná.

Už krátko predtým úrady oznámili, že uzatvárajú stredočínske mesto Wu-chan, ktoré je predpokladaným epicentrom šírenia tohto vírusu. Chuang-kang leží približne 70 kilometrov juhovýchodne od Wu-chanu.

V meste E-čou ležiacom oproti Chuang-kangu na opačnom brehu Žltej rieky, v ktorom žije viac ako milión obyvateľov, bude od noci na piatok takisto zatvorená železničná stanica.

Počet nových prípadov nakazených ľudí v Číne prudko rastie. Vírus, ktorý vyvoláva príznaky podobné zápalu pľúc, hlásili už aj v Japonsku, na Filipínach, v Južnej Kórei, na Taiwane, v Thajsku a Spojených štátoch.

Čína pre šíriaci sa koronavírus uzavtvorí mesto Wu-chan



Čína uzatvorí 11-miliónové mesto Wu-chan - epicentrum výskytu nového koronavírusu, na ktorý doposiaľ zomrelo už 17 ľudí a takmer 600 sa nakazilo. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa miestne zdravotnícke zdroje.

Zdravotníci sa obávajú, že nákaza sa bude šíriť čoraz rýchlejšie vzhľadom na to, že stovky miliónov Číňanov sa presúvajú domov na oslavy lunárneho nového roku, ktorý sa začnú v sobotu.

Miestna samospráva vo Wu-chane uviedla, že zastaví dopravu na všetkých sieťach mestskej dopravy, a vo štvrtok od 10.00 h miestneho času (03.00 h SEČ) sú zastavené aj lety z mesta.

Čínske médiá odvysielali zábery, na ktorých je vidieť jeden z najvyťaženejších dopravných uzlov v meste, vlakovú stanicu Chan-kchou - takmer opustenú s uzavretými alebo zatarasenými vstupnými bránami.

Hlavné cesty kontrolujú hliadky, ako povedal pre Reuters jeden z tamojších obyvateľov. Zákaz opustiť mesto však nespomína súkromné autá, ktoré chcú z mesta odísť. Na videách na sociálnych sieťach vidno dlhé rady na benzínových pumpách.

Čínska vláda vyzvala ľudí, aby mesto neopúšťali, ak na to nemajú vážny dôvod.

V protiklade s epidémiou SARS (ťažký akútny respiračný syndróm), ktorá sa v rokoch 2002-2003 rozšírila z Číny do vyše desiatky krajín a zabila okolo 800 ľudí, čínska vláda tentoraz obyvateľov pravidelne informuje, aby zabránila šíreniu paniky.