Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Čína predvolala japonského veľvyslanca pre vypúšťanie vody z Fukušimy

Na snímke jadrová elektráreň Fuskushima, ktorú vidieť z mesta Namie, v prefektúre Fukušima na východe Japonska v utorok 22. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Japonská vláda avizovala, že z elektrárne Fukušima plánuje vypustiť 1,34 milióna ton upravenej rádioaktívnej odpadovej vody.

Peking 22. augusta (TASR) - Čína si v utorok predvolala japonského veľvyslanca Hidea Tarumiho po tom, ako japonská vláda oznámila, že vo štvrtok začne vypúšťať upravenú rádioaktívnu odpadovú vodu z elektrárne Fukušima do Tichého oceánu. Informovalo o tom čínske ministerstvo zahraničných vecí. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Čína už v priebehu utorka obvinila Japonsko z plánovania vypúšťania kontaminovanej vody do oceánu. "Oceán je spoločným majetkom celého ľudstva, nie miestom, kde by Japonsko svojvoľne vypúšťalo jadrovo kontaminovanú vodu," uviedol v tejto súvislosti hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin.

Peking bude podľa Wanga reagovať prijatím "nevyhnutných opatrení na ochranu morského prostredia, bezpečnosti potravín a verejného zdravia".

Japonská vláda avizovala, že z elektrárne Fukušima plánuje vypustiť 1,34 milióna ton upravenej rádioaktívnej odpadovej vody. S vypúšťaním sa začne takmer 12 a pol roka po jadrovej katastrofe v elektrárni Fukušima, ktorú v marci 2011 spôsobilo silné zemetrasenie a následná vlna cunami.

Voda, ktorá je v areáli elektrárne uskladnená v asi tisíc nádržiach, je stále mierne rádioaktívna a pred vypustením do oceánu ju zriedia, aby rádioaktivita dosiahla bezpečné hodnoty a znížil sa tak jej možný vplyv na životné prostredie. Vypúšťanie má trvať desiatky rokov.