Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Čína prepustila zadržiavaného Švéda, aktivistu mimovládnej organizácie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vo vysielaní čínskej televízie sa objavil šot s Gui Minhaiom, v ktorom tvrdil, že bol vydaný čínskym úradom, aby sa zodpovedal za smrteľnú dopravnú nehodu spôsobenú pod vplyvom alkoholu.

Štokholm 25. januára (TASR) - Čína prepustila dnes na slobodu švédskeho občana, ľudskoprávneho aktivistu Petra Dahlina, zadržaného začiatkom januára pre podozrenie zo spáchania činov ohrozujúcich bezpečnosť Číny. Informovalo o tom dnes švédske ministerstvo zahraničných vecí.

Dahlin sa pred niekoľkými dňami objavil v čínskej televízii, kde sa priznal k tomu, že v Číne najímal a školil aktivistov s cieľom zbierať informácie o tejto krajine a v prekrútenej podobe ich posielať do zahraničia. Dahlinovi priatelia označili toto priznanie za zjavne vynútené a jeho obsah za absurdný.

Švédska ministerka zahraničných vecí Margot Wallströmová dnes privítala oslobodenie Dahlina, ktorý je spoluzakladateľom mimovládnej organizácie Chinese Urgent Action Working Group spolupracujúcej s čínskymi právnikmi so špecializáciou na ľudské práva.

Čínske vedenie začalo pred časom zasahovať proti týmto právnikom, čo vyvolalo odsúdenie medzinárodného spoločenstva.

Rezort švédskej diplomacie dnes vyjadril taktiež znepokojenie nad osudom naturalizovaného Švéda Gui Minhaia - kníhkupca žijúceho v Hongkongu, ktorý zmizol v októbri 2015 v Thajsku. Začiatkom januára sa vo vysielaní čínskej televízie objavil šot s Gui Minhaiom, v ktorom tvrdil, že bol vydaný čínskym úradom, aby sa zodpovedal za smrteľnú dopravnú nehodu spôsobenú pod vplyvom alkoholu pred viac ako desiatimi rokmi.