Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

V Číne z rieky vylovili už vyše 7500 uhynutých prasiat

Foto: TASR/AP

Počet zvierat v rieke dramaticky stúpol po tom, ako úrady v uplynulých dňoch začali kontrolovať kvalitu predávaného mäsa a mäsových výrobkov, aby zistili, či nepochádzajú z chorých zvierat.

Peking 15. marca (TASR) - Počet uhynutých ošípaných nájdených v rieke Chuang-pchu, ktorá je jedným zo zdrojov vody pre čínske mesto Šanghaj, sa zvýšil už na 7545. Zamestnanci ekologických služieb totiž vo štvrtok z rieky vylovili ďalších 944 uhynutých zvierat.

Tie sa začali v rieke objavovať minulý piatok. Okamžite vyvstali obavy z možnej kontaminácie vody i z ohrozenia bezpečnosti potravín.

Šanghajské úrady však naďalej uisťujú mesto s 23 miliónmi obyvateľov, že voda z verejnej vodovodnej siete je bezpečná. Ľudia sa však stále viac obávajú, že nafúknuté a hnijúce mŕtve ošípané vodu v rieke znečistili.

Uhynuté zvieratá pochádzajú pravdepodobne z fariem oblasti Ťia-sing v susednej provincii Če-ťiang. Ich počet v rieke dramaticky stúpol po tom, ako úrady v uplynulých dňoch začali kontrolovať kvalitu predávaného mäsa a mäsových výrobkov, aby zistili, či nepochádzajú z chorých zvierat.

Ako informovala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na čínske médiá, uhynuté zvieratá by mohli pochádzať z jednej z fariem, kde od začiatku roka v dôsledku zlých podmienok chovu a chorôb uhynulo viac ako 70.000 ošípaných.

Kontaminácia vody hnojivami, chemikáliami či nespracovaným odpadom je v Číne veľkým problémom, ktorým sa zaoberá na svojom práve prebiehajúcom zasadnutí aj čínsky parlament. Vláda nedávno avizovala, že v najbližších desiatich rokoch plánuje do vodárenskej infraštruktúry investovať 850 miliárd dolárov.