Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Čína sprostredkovala prímerie medzi mjanmarskou juntou a povstalcami

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa údajov Organizácie spojených národov opustilo svoje domovy vyše 200.000 ľudí od vypuknutia bojov 27. októbra v Šanskom štáte.

Peking 14. decembra (TASR) - Čína vo štvrtok oznámila, že sprostredkovala dočasné prímerie v bojoch medzi mjanmarskou vládnucou juntou a viacerými etnickými ozbrojenými skupinami na severe Mjanmarska neďaleko čínskych hraníc. TASR o tom informuje podľa správy agentúr AFP.

Výsledkom nedávnych rokovaní medzi juntou a milíciami, ktoré sprostredkoval Peking, bolo viacero dohôd vrátane "dočasného prímeria a zachovania intenzity dialógu", uviedla hovorkyňa čínskeho rezortu diplomacie Mao Ning.

V mjanmarskom Šanskom štáte vypukli roztržky po tom, čo povstalecké organizácie Jakchainská armáda (AA), Armáda mjanmarskej národnej demokratickej aliancie (MNDAA) a Palaungská národná oslobodzovacia armáda (TNLA) koncom októbra spustili ofenzívu a zmocnili sa viacerých pozícií mjanmarskej junty a pohraničných uzlov dôležitých pre obchod s Čínou.

Mao Ning uviedla, že "konflikt" v severnom Mjanmarsku "prechádza jasnou deeskaláciou". "To slúži nielen záujmom všetkých zainteresovaných strán v Mjanmarsku, ale pomáha to aj zaručiť mier a pokoj na čínsko-mjanmarskej hranici," dodala.

Podľa údajov Organizácie spojených národov opustilo svoje domovy vyše 200.000 ľudí od vypuknutia bojov 27. októbra v Šanskom štáte.

Agentúra AFP vysvetľuje, že Peking je hlavným dodávateľom zbraní a spojencom mjanmarskej junty. Ich vzťahy sa však za posledné mesiace zhoršili po tom, čo armáda nedokázala potlačiť podvodné internetové združenia v Mjanmarsku, ktoré sa podľa Pekingu zameriavajú na čínskych občanov.