Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Čína stopla obscénne a šteklivé internetové zoznamky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Čínsky úrad pre reguláciu internetu zastavil prevádzku 65 zoznamovacích webstránok a iných portálov slúžiacich na nadväzovanie vzťahov.

Peking 17. februára (TASR) - Čínsky úrad pre reguláciu internetu zastavil prevádzku 65 zoznamovacích webstránok a iných portálov slúžiacich na nadväzovanie vzťahov po tom, ako ich obvinil zo šírenia obscénneho obsahu a umožnenia registrácie pod falošnými menami. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na čínske médiá.

Medzi zakázanými internetovými stránkami sa objavili aj názvy ako "Získaj známosť na jednu noc" či "Zahrám sa s tebou cez net", uvádza agentúra Sinchua.

"Tieto webové stránky povolili používanie falošných totožností za účelom registrácie... alebo šírenia obscénneho a lascívneho obsah ... Okolnosti boli vážne a účinky hrozivé," uvádza sa vo vyhlásení čínskeho Úradu pre kybernetický priestor (CAC).

Štátne médiá uplynulý týždeň avizovali, že sa regulačný orgán zameria na podvody, ktorých sa dopúšťajú internetové zoznamky a iné stránky slúžiace na zoznamovanie.



Čína podľa agentúry Reuters vykonáva prísnu kontrolu nad internetom, pričom opatrenia zdôvodňuje tým, že je potrebné zaistiť sociálnu stabilitu i morálku a zároveň ochrániť spotrebiteľov. Peking sa opakovane pokúša zmierniť obavy z cenzúry internetu, ktoré prichádzajú zo strany ľudskoprávnych organizácií.