Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Taiwanského aktivistu odsúdili za podkopávanie štátnej moci

Protestujúci drží fotku taiwanského aktivistu Li Ming-čcheho, 28. november 2017, Tchaj-Pej. Foto: TASR/AP

Išlo o prvý proces s taiwanským aktivistom za jeho politické aktivity v Číne.

Jüe-jang/Tchaj-pej 28. novembra (TASR) - Na päť rokov väzenia odsúdil v utorok ľudový súd v čínskom meste Jüe-jang za "podkopávanie štátnej moci" 42-ročného taiwanského prodemokratického aktivistu a vysokoškolského učiteľa Li Ming-čcheho. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na taiwanské a čínske médiá.

Išlo o prvý proces s taiwanským aktivistom za jeho politické aktivity v Číne.

Li Ming-Čche bol zatknutý 19. marca po príchode na územie Číny a v septembri sa pred čínskym súdom priznal k podkopávaniu štátnej moci. Jeho stúpenci sú však presvedčení, že k tomuto priznaniu ho donútili. Po vynesení verdiktu sa vzdal možnosti na podanie odvolania.

V súvislosti s trestným stíhaním Li Ming-čcheho vzrástli obavy Taiwancov o ich bezpečnosť pri cestách do Číny. Túto krajinu navštívi ročne asi šesť miliónov Taiwancov. Vláda v Pekingu pritom považuje Taiwan za odštiepeneckú provinciu.

Zadržanie taiwanského aktivistu vyvolalo rozhorčenie aj v zahraničí. Dokonca aj Európsky parlament prijal v júli uznesenie, v ktorom vyzval Čínu, aby ho prepustila.

Li Ming-Čche v priznaní tvrdil, že šíril články, ktoré "zlomyseľne napádali" čínsku komunistickú stranu, existujúci politický systém v Číne a čínsku vládu.

Taiwanská vláda päťročný trest kritizovala. Hovorca prezidenta uviedol, že šírenie demokracie nie je zločin.