Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

ZOSLABOL NA BÚRKU: Tajfún Mangkhut si v Číne vyžiadal štyri obete

Tajfún porozbíjal okná na budovách. Foto: TASR/AP

Troch ľudí zabili padajúce stromy v meste Kuang-čou. Ďalšia osoba prišla o život po tom, ako sa zrútila budova v meste Tung-kuan.

Peking 17. septembra (TASR) - Tajfún Mangkhut, ktorý udrel v nedeľu na južnú Čínu, si zatiaľ vyžiadal najmenej štyri ľudské životy v provincii Kuang-tung. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady.

Troch ľudí zabili padajúce stromy v meste Kuang-čou. Ďalšia osoba prišla o život po tom, ako sa zrútila budova v meste Tung-kuan.

Mangkhut zoslabol v pondelok na tropickú búrku a smeroval hlbšie do južnej Číny. Po najsilnejšom tohtoročnom tajfúne už začali v oblasti s odpratávacími prácami, avšak očakáva sa, že na pobreží a v provinciách Kuang-tung, Kuang-si a Chaj-nan bude pretrvávať dážď a silný vietor ešte aj v utorok.

V Hongkongu, kde viac ako 200 ľudí utrpelo zranenia, sa prakticky zastavil život. Búrka vyvracala stovky stromov, poškodila cesty a chodníky a zaplavila mnohé oblasti.

Búrka vyvracala stovky stromov, poškodila cesty a chodníky a zaplavila mnohé oblasti.
Foto: TASR/AP


V provincii Kuang-tung evakuovali pred mohutným tajfúnom 2,5 milióna ľudí a takmer 50.000 rybárskych lodí privolali naspäť do prístavov.

Tajfún narušil aj dopravu. Zrušené boli stovky letov a v provinciách Kuang-tung a Chaj-nan zrušili prevádzku všetkých rýchlovlakov i niektoré ďalšie železničné spojenia.

Tajfún Mangkhut sprevádzaným silným vetrom a lejakmi predtým vyčíňal na Filipínach, kde si vyžiadal najmenej 65 mŕtvych a 43 nezvestných. Desiatky ľudí pravdepodobne zahynuli pri zosuve pôdy.