Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Čína otestovala drón na boj so smogom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Nový typ bezpilotného lietadla vyrába dcérska spoločnosť štátneho leteckého gigantu Aviation Industry Corp of China (AVIC).

Šanghaj 9. marca (TASR) - Čína dnes úspešne odskúšala nové bezposádkové lietadlo domácej výroby, ktoré je určené na rozptyľovanie smogu. Informovali oficiálne čínske médiá s tým, že ide o významný medzník v dejinách čínskeho leteckého priemyslu.

Nový typ bezpilotného lietadla vyrába dcérska spoločnosť štátneho leteckého gigantu Aviation Industry Corp of China (AVIC). Hmlu a smog rozptýlilo lietadlo uvoľnením chemického katalyzátora. Podľa agentúry Sinchua v porovnaní s inými metódami v prospech použitia drónov s katalyzátorom hovorí zníženie rizika i nákladov.

Nový drón má špeciálne krídla. Je naň pripojený padák na paraglajding a vďaka nemu môže niesť trojnásobne ťažší náklad ako drón s pevne zabudovanými krídlami, je využiteľný aj na siatie poľnohospodárskych plodín či pre záchrannú službu prvej pomoci.

Čínsky premiér Li Kche-čchiang nedávno na zasadnutí čínskeho parlamentu v Pekingu sľúbil, že vláda vyhlási vojnu znečisteniu ovzdušia, pričom sa mieni zamerať na zníženiu počtu jemných prachových častíc v ovzduší.

Takmer všetky čínske mestá, kde sa vlani sledovala miera znečistenia, prekročili vládou povolené limity. Podľa agentúry Reuters životné prostredie začína byť v Číne dôležitou témou vzhľadom na zamorenie smogom, ubúdajúce zásoby pitnej vody a veľké znečistenie pôdy.