Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čína údajne nemá informácie o nezvestnom katolíckom biskupovi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Šao Ču-min je Vatikánom uznaným biskupom podzemnej cirkvi. Do nemilosti čínskych úradov sa údajne dostal po tom, ako sa odmietol zaregistrovať v provládnej tzv. vlasteneckej cirkvi.

Peking 16. novembra (TASR) - Čína tvrdí, že nemá informácie o katolíckom biskupovi, ktorý sa podľa niektorých zdrojov blízkych cirkvi stal údajne obeťou únosu tamojšími úradmi.

Biskup Šao Ču-min z diecézy Wen-čou v provincii Če-ťiang "zmizol" minulý týždeň, tvrdí tlačová agentúra AsiaNews, ktorá sa zameriava na náboženské témy a sídli v Taliansku.

Šao Ču-min je Vatikánom uznaným biskupom podzemnej cirkvi. Do nemilosti čínskych úradov sa údajne dostal po tom, ako sa odmietol zaregistrovať v provládnej tzv. vlasteneckej cirkvi, ktorej biskupov vymenúva štát a ktorá je lojálna k vláde.

AsiaNews tvrdí, že v posledných rokoch polícia biskupa Šaa odviedla niekoľkokrát.

V Ríme pôsobiaci čínsky kňaz Anthony Lam na margo toho pre agentúru AFP uviedol, že prípady krátkodobého zadržania kňazov podzemnej cirkvi - na desať či 15 dní - sú v Číne časté a dochádza k nim aj napriek nedávnej dohode s Vatikánom.

Súčasťou tejto dohody je aj to, že pápež František uznal siedmich biskupov oficiálnej "vlasteneckej" cirkvi vymenovaných čínskymi úradmi. Časť veriacich a kňazov podzemnej cirkvi však Vatikán za túto dohodu kritizuje a považuje ju za ústupok komunistickému režimu a zradu disidentov.

Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí v piatok uviedla, že nemá informácie "o špecifickej situácii", v ktorej sa biskup Šao Ču-min podľa všetkého ocitol.

Čína a Vatikán podľa nej vyvíjajú úsilie smerujúce k zlepšeniu vzájomných vzťahov. Dodala, že Čína je ochotná splniť svoje záväzky vyplývajúce z dohody.

Čínsko-vatikánske väzby sa uvoľnili v septembri tohto roku, keď obe strany podpísali dohodu o obnovení vzťahov, ktoré sa prerušili v roku 1951.