Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Súd potvrdil doživotie pre ujgurského aktivistu Ilhama Tohtiho

Ilham Tohti Foto: TASR/AP

Tohti podľa pekinského vedenia však rozpútaval etnickú nenávisť, útočil na vládnu politiku a vyzýval na zvrhnutie čínskej správy v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang.

Peking 21. novembra (TASR) - Čínsky súd potvrdil dnes doživotný väzenský pre prominentného ujgurského aktivistu, profesora ekonómie Ilhama Tohtiho.

Oznámila to agentúra DPA s odvolaním sa na vyjadrenie jeho právneho zástupcu.

Ide o jedného z popredných predstaviteľov čínskych Ujgurov. V septembri tohto roku ho v niekoľkodňovom neverejnom súdnom procese usvedčili z podnecovania separatizmu a odsúdili na doživotie a konfiškáciu majetku.

Súd v Urumči dnes odmietol odvolanie proti rozsudku a potvrdil pôvodný trest, uviedol britský denník Guardian.

"Možnosť odvolania už neexistuje. Tohtiho vezmú do väzenia najneskôr za mesiac," povedal aktivistov právnik Liou Siao-jüan.

Tohti spochybňoval vládne verzie niekoľkých incidentov, do ktorých boli údajne zapletení Ujguri, vrátane samovražedného atentátu na pekinskom Námestí Nebeského pokoja. Podľa pekinského vedenia však rozpútaval etnickú nenávisť, útočil na vládnu politiku a vyzýval na zvrhnutie čínskej správy v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang.

Tohti (45) je v rámci ujgurskej menšiny považovaný za umierneného politika, ktorý sa snaží nájsť kompromisné riešenie sporov s Pekingom.

V Sin-ťiangu panuje už dlho napätie medzi miestnymi Ujgurmi a vládnucimi Číňanmi. Ujgurská národnostná menšina - etnikum turkotatárskeho pôvodu a moslimského vierovyznania - sa sťažuje na hospodársky, politický a kultúrny útlak. Čínska vláda však ujgurské skupiny obviňuje zo separatistických snáh a terorizmu.