Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Čína v OSN žiadala ukončenie bojových operácií na Ukrajine

Čínsky viceprezident Chan Čeng reční na 78. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN vo štvrtok 21. septembra 2023 v sídle OSN. Foto: TASR/AP

Peking podľa Čenga podporuje všetky iniciatívy, ktoré sú priaznivé pre mierové riešenie ukrajinskej krízy a chce naďalej zohrávať konštruktívnu úlohu.

New York 22. septembra (TASR) - Čínska vláda vo štvrtok počas všeobecnej rozpravy 78. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN opätovne žiadala ukončenie bojových operácií na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správ agentúry DPA.

"Ukončenie nepriateľských činov a obnovenie mierových rokovaní sú jedinou možnosťou, ako vyriešiť ukrajinskú krízu,"
uviedol vo štvrtok čínsky viceprezident Chan Čeng počas zasadnutia VZ OSN v New Yorku. Peking podľa jeho slov podporuje všetky iniciatívy, ktoré sú priaznivé pre mierové riešenie ukrajinskej krízy a chce naďalej zohrávať konštruktívnu úlohu.

Čína je dôležitým partnerom Ruska. V spojitosti s vojnou na Ukrajine oficiálne zaujíma neutrálny postoj, susednej krajine (Rusko) však poskytuje podporu.

Chan potvrdil nároky komunistickej Číny voči TaiwanU, ktorá bude pokračovať v úsilí o nenásilné zjednotenie tohto ostrova s Čínou. Taiwan s približne 23 miliónmi obyvateľov má od roku 1949 vlastnú vládu. Peking ho však v rámci politiky jednej Číny považuje za súčasť svojho územia a pakovane pohrozil, že je pripravený použiť na obnovenie kontroly nad týmto ostrovom aj vojenskú silu.