Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Čína vybuduje na Antarktíde pozemné stanice

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Globálna sieť čínskych pozemných staníc na podporu rastúceho počtu satelitov vyvolala obavy niektorých krajín, že tento systém by sa mohol využívať aj na špionáž, čo však Čína odmieta.

Peking 2. februára (TASR) - Čína vybuduje pozemné stanice na Antarktíde, aby podporila svoju sieť satelitov na monitorovanie oceánov, uviedli vo štvrtok tamojšie štátne médiá. TASR správu prevzala zo štvrtkového servisu tlačovej agentúry Reuters

Globálna sieť čínskych pozemných staníc na podporu rastúceho počtu satelitov vyvolala obavy niektorých krajín, že tento systém by sa mohol využívať aj na špionáž, čo však Čína odmieta.

V roku 2020 švédska štátna vesmírna spoločnosť, ktorá poskytla pozemné stanice pre komunikáciu s čínskymi kozmickými loďami a prenos údajov, odmietla obnoviť zmluvy s Čínou alebo prijať nové čínske obchody kvôli "zmenám" v geopolitike.

Stanice na výskumnej základni Čung-šan, jednej z dvoch stálych čínskych výskumných staníc na Antarktíde, postaví spoločnosť China Aerospace Science and Technology Group, ktorá vyhrala výberové konanie s ponukou 6,5 milióna dolárov.

Projekt je súčasťou širších iniciatív zameraných na budovanie čínskeho námorného hospodárstva a premenu Číny na námornú veľmoc.

Pozemná stanica postavená Čínou v argentínskej Patagónii vyvolala obavy o jej účel napriek uisteniam, že pôjde o mierové pozorovanie vesmíru a misie kozmických lodí.

Zakotvenie čínskej vojenskej prieskumnej lode, ktorá podľa analytikov monitoruje vypúšťanie satelitov, rakiet a striel, v prístave Hambantota na Srí Lanke vyvolalo hlasný odpor susednej Indie, ktorá sa obáva možnej špionáže.

Čína vlani v októbri vypustila posledný z troch modulov svojej vesmírnej stanice, ktorá sa po Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) pod vedením NASA stala druhou trvalo obývanou stanicou na nízkej obežnej dráhe Zeme.