Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čína vymenovala nového miestodržiteľa Tibetu

Foto: TASR/AP

Stal sa ním 58-ročný veterán komunistickej strany Čchi Ča-la, ktorý predtým slúžil na rôznych pozíciách ako predstaviteľ tohto vládneho subjektu v tibetskej metropole Lhasa.

Peking 15. januára (TASR) - Čína vymenovala nového miestodržiteľa Tibetu, jednej z politicky najcitlivejších oblastí krajiny. Stal sa ním 58-ročný veterán komunistickej strany Čchi Ča-la, ktorý predtým slúžil na rôznych pozíciách ako predstaviteľ tohto vládneho subjektu v tibetskej metropole Lhasa.

Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne štátne médiá.

Čchi vo funkcii vystrieda Luo-sanga Ťiang-cchuna, ktorý bol vymenovaný za tajomníka regionálneho národného zhromaždenia ľudových zástupcov pre Tibet. Hoci je Čchi tibetského pôvodu, pochádza zo susednej provincie Jün-nan. Miestodržiteľ je po miestnom šéfovi strany druhou najvplyvnejšou osobou Tibetu.

Spravovanie tejto odľahlej oblasti zostáva pre Peking stále náročnou úlohou. Čínska ústredná vláda totiž už desiatky rokov čelí často násilným nepokojom a protestom, ktoré sa začali po tom, ako čínska armáda v roku 1950 obsadila Tibet. Podľa Pekingu išlo o nenásilné oslobodenie tohto regiónu.

Čína tvrdí, že ústredná vláda priniesla do zaostalého Tibetu rozvoj a stabilitu, pričom odmieta obvinenia ľudskoprávnych organizácií z potláčania tamojších občianskych, náboženských a kultúrnych tradícií. Tibetského duchovného vodcu dalajlámu žijúceho v exile vníma ako nebezpečného separatistu.

Tento držiteľ Nobelovej ceny mieru, ktorý v roku 1959 utiekol do Indie po neúspešnom povstaní Tibeťanov proti čínskym vládnym silám, však tvrdí, že požaduje iba autonómiu pre svoju vlasť.