Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Čína vymenovala svojho veľvyslanca v Afganistane

Nový čínsky veľvyslanec v Afganistane Čao Sing (uprostred) a úradujúci premiér vlády mulla Muhammad Hasan Achund sa zdravia počas stretnutia v Kábule v stredu 13. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Taliban čelí medzinárodnej kritike najmä za svoj postup k právam žien. Ženy a dievčatá v Afganistane nemajú prístup k vyššiemu vzdelaniu a nemôžu vykonávať väčšinu povolaní.

Kábul 13. septembra (TASR) - Čína vymenovala svojho veľvyslanca v Afganistane ako prvá krajina od návratu hnutia Taliban k moci. TASR správu prevzala z agentúr DPA a Reuters.

Hovorca Talibanu na sociálnej sieti X oznámil, že veľvyslanec Čao Sing v stredu v Kábule slávnostne nastúpil do úradu a úradujúcemu premiérovi vlády mullovi Muhammadovi Hasanovi Achundovi odovzdal poverovacie listiny.

Hovorca hnutia dodal, že Čína ako priateľská a susedská krajina s Afganistanom vždy udržiavala diplomatické vzťahy, uskutočňovala výmeny a spolupracovala v rôznych oblastiach.

Ostatné krajiny ako Pakistan či Európsku úniu v Kábule zastupujú diplomatickí zástupcovia na úrovni chargé d'affaires, ktorí nemajú oficiálne postavenie veľvyslancov, píše Reuters.

Taliban sa usiluje o rozvoj hospodárskych vzťahov s inými krajinami a v januári oznámil, že chce založiť ropné pole s pomocou čínskych investícii.

Taliban čelí medzinárodnej kritike najmä za svoj postup k právam žien. Ženy a dievčatá v Afganistane nemajú prístup k vyššiemu vzdelaniu a nemôžu vykonávať väčšinu povolaní.

Taliban 15. augusta 2021 obsadil hlavné mesto Kábul a znova prevzal moc v krajine. Vtedy sa odtiaľ stiahli vojaci USA a spojenecké jednotky Severoatlantickej aliancie (NATO). Ukončili tak 20-ročnú vojenskú prítomnosť v Afganistane po teroristických útokoch na Svetové obchodné centrum (WTC) v New Yorku 11. septembra 2001.