Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Čína vypustila na orbitu družicu, Taiwan reagoval vydaním varovania

Telefón a hodinky, ktoré dostali výstrahu o nálete v utorok 9. januára 2024 sa v meste New Taipei na Taiwane. Foto: TASR/AP

Taiwanské ministerstvo obrany vydalo v reakcii na vypustenie čínskeho satelitu varovanie a obyvateľov vyzvalo, aby dbali na svoju bezpečnosť.

Peking 9. januára (TASR) - Čína v utorok úspešne vypustila na orbitu družicu. Taiwan reagoval vydaním varovania. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a AFP.

Čínska štátna televízia CCTV uviedla, že Čína 9. januára o 15.03 h miestneho času (8.03 h SEČ) z vesmírneho strediska Si-čchang úspešne vypustila sondu Einstein Probe s použitím nosnej rakety March-2C. Dodala, že satelit sa dostal na orbitu a štart označila za úspech.

Taiwanské ministerstvo obrany vydalo v reakcii na vypustenie čínskeho satelitu varovanie a obyvateľov vyzvalo, aby dbali na svoju bezpečnosť.

"Čína vypustila satelit, ktorý preletel južnou časťou vzdušného priestoru," uvádza sa vo vyhlásení v čínštine. V anglickej verzii to bolo označené ako varovanie pred leteckým útokom a upozornenie na prelet raketovej strely vzdušným priestorom Taiwanu.

Šéf taiwanskej diplomacie Joseph Wu média ubezpečil, že varovanie bolo vydané z dôvodu možného dopadu trosiek. Na Taiwane budú v sobotu prezidentské a parlamentné voľby, ktoré pevninská Čína označuje za výber medzi vojnou a mierom, píše AP.

Komunistický Peking považuje Taiwan v rámci oficiálnej politiky jednej Číny za súčasť svojho územia, hoci tento ostrov má od roku 1949 vlastnú demokraticky zvolenú vládu. Taiwan nároky Pekingu odmieta.

Čínska štátna tlačová agentúra Sin-chua uviedla, že vypustený satelit bude pozorovať záhadné prchavé predmety vo vesmíre, ktoré sú porovnateľné s ohňostrojom. Cieľom je odhaliť násilné a málo prebádané stránky vesmíru.