Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Číne sa začalo výročné zasadnutie jednokomorového parlamentu

Čínsky premiér Li Kche-čchiang počas prejavu na úvodnom zasadnutí Národného ľudového kongresu v Pekingu 5. marca 2016. Foto: TASR/AP

Takmer 3000 delegátov sa zhromaždilo v takzvanej Veľkej sále ľudu, čiže sídle parlamentu, aby v nasledovných dňoch diskutovali o vojenských výdavkoch či plánovanom hospodárskom raste krajiny.

Peking 5. marca (TASR) - Výročné zasadnutie jednokomorového čínskeho parlamentu sa začalo dnes ráno o 9.00 h miestneho času (2.00 h SEČ) v centre metropoly Peking neďaleko Námestia nebeského pokoja (Tchien-an-men), ktoré je pri tejto príležitosti pre verejnosť uzatvorené. Informovala o tom agentúra AP.

Takmer 3000 delegátov sa zhromaždilo v takzvanej Veľkej sále ľudu, čiže sídle parlamentu, aby v nasledovných dňoch diskutovali o vojenských výdavkoch či plánovanom hospodárskom raste krajiny. Zasadnutie čínskeho parlamentu, takzvaného Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov, potrvá do 16. marca.

Po odznení čínskej hymny vystúpil s úvodnou rečou čínsky premiér Li Kche-čchiang. Ten prisľúbil, že sa bude snažiť o ekonomickú transformáciu Číny. Zdôraznil pri tom najmä dva plány tamojšej vlády, a síce podporu internetizácie a elektronického obchodovania a tiež modernizáciu čínskych výrobných zariadení. Zároveň stanovil cieľ ekonomického rastu krajiny na rok 2016, ktorý by sa podľa jeho slov mal pohybovať v rozmedzí od 6,5 do 7 percent.

Premiér hovoril tiež o potrebe zlepšenia životného prostredia v celej krajine. Samotný Peking pritom ešte v piatok zahaľoval sivý opar a koncentrácia mikročastíc v priemere menších ako 2,5 mikrometra dosiahla na niektorých miestach metropoly vyše 400 mikrogramov na meter štvorcový, čo je 16-násobne viac než bezpečná úroveň odporúčaná Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).