Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Čína vyšle do Južného Sudánu 700 vojakov; pripoja sa k mierovej misii

Tréning čínskych vojakov v mínusových teplotách na severovýchode Číny Foto: TASR/AP

Čínski vojaci budú pomáhať mierovým zložkám OSN pri ochrane civilného obyvateľstva a humanitárnych pracovníkov v Južnom Sudáne, ako aj pri iných bezpečnostných aktivitách.

Peking 22. decembra (TASR) - Čína vyšle do Južného Sudánu 700 vojakov, ktorí sa tam pripoja k mierovej misii OSN. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Podľa čínskej štátnej tlačovej agentúry Sinchua prvých 180 vojakov prvého pešieho práporu odletí do Južného Sudánu budúci mesiac; zvyšok vojakov ich bude nasledovať v marci 2015.

Prápor bude podľa Sinchua vybavený bezpilotnými lietadlami, obrnenými transportérmi, protitankovými strelami, mínometmi a inými zbraňami na účely sebaobrany.

Čínski vojaci budú pomáhať mierovým zložkám OSN pri ochrane civilného obyvateľstva a humanitárnych pracovníkov v Južnom Sudáne, ako aj pri iných bezpečnostných aktivitách. Vojaci sa zapoja tiež do hliadkovania a ochrany ropných polí a ich tamojších čínskych zamestnancov.

Podľa mandátu OSN, ktorý má čínska misia v Južnom Sudáne, môžu čínski vojaci na ochranu civilistov na ropných zariadeniach využiť všetky dostupné prostriedky. V prípade útoku majú právo na odvetnú paľbu.

Misia OSN sa snaží pomáhať upokojiť napätie v Južnom Sudáne, kde si konflikt medzi prezidentom Salvom Kiirom a povstaleckým vodcom Riekom Macharom vyžiadal už desaťtisíce ľudských životov a vyhnal z domovov vyše milión ľudí.

Pokračujúce násilnosti vyvolali obavy z vypuknutia rozsiahlejšej občianskej vojny v najmladšom štáte Afriky i sveta, ktorý vyhlásil nezávislosť len v júli 2011.