Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Čína vyzvala na dialóg so KĽDR aj napriek odpáleniu rakety

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Každý krok smerujúci k zmierňovaniu napätia na Kórejskom polostrove bol dosiahnutý prostredníctvom dialógu, povedal čínsky veľvyslanec.

New York 24. mája (TASR) - Nie je žiaden dôvod neviesť dialóg so Severnou Kóreou. Vyhlásil to dnes čínsky veľvyslanec pri OSN Liou ťie-i, teda dva dni po tom, ako Pchjongjang uskutočnil druhú raketovú skúšku za niekoľko týždňov.

Každý krok smerujúci k zmierňovaniu napätia na Kórejskom polostrove bol dosiahnutý prostredníctvom dialógu, povedal čínsky veľvyslanec novinárom v New Yorku po skončení zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN za zatvorenými dverami.

"Ak sa pozriete späť na minulé riešenia problémov a na úsilie o denuklearizáciu Kórejského polostrova, každý pokrok bol výsledkom dialógu, takže nie je dôvod, aby takýto dialóg neprebiehal aj v súčasnej situácii - vyžaduje si to politickú vôľu," uviedol Liou.

Výroky čínskeho ambasádora sú pravým opakom vyjadrení americkej veľvyslankyne pri OSN Nikki Haleyovej. Tá totiž vyhlásila, že rozhovory neprichádzajú do úvahy, kým Severná Kórea (KĽDR) neskoncuje so skúškami jadrových zbraní.

Veľvyslanci pri OSN zastupujúci Francúzsko, Britániu a USA všetci naznačili, že bezpečnostná rada má v úmysle sprísniť existujúce sankcie proti Pchjongjangu v reakcii na najnovšie odpálenie rakety - a prípadne zaviesť aj ďalšie, nové sankcie.