Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Čína vyzvala na zdržanlivosť po Trumpových hrozbách na adresu KĽDR

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Trump v prejave na pôde VZ OSN varoval, že pokiaľ budú USA donútené brániť seba alebo svojich spojencov pred severokórejskou agresiou, nebudú mať potom inú možnosť než "Severnú Kóreu úplne zničiť".

Peking 20. septembra (TASR) - Čína vyzvala dnes na zdržanlivosť po tom, ako americký prezident Donald Trump prisľúbil "totálne zničiť" Severnú Kóreu, ak napadne Spojené štáty alebo ich spojencov.

"Situácia na (Kórejskom) polostrove je stále komplikovaná a citlivá," uviedlo čínske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení.

"Dúfame, že všetky relevantné strany preukážu zdržanlivosť a urobia tie správne kroky na zmiernenie napätia... a na vytvorenie nevyhnutných podmienok pre skorý návrat k rokovaniam o jadrovej otázke na polostrove," píše sa vo vyhlásení.

Trump v utorok v prejave na pôde Valného zhromaždenia OSN varoval, že pokiaľ budú USA donútené brániť seba alebo svojich spojencov pred severokórejskou agresiou, nebudú mať potom inú možnosť než "Severnú Kóreu úplne zničiť". O severokórejskom vodcovi Kim Čong-unovi sa vyjadril, že je na samovražednej misii - svojej vlastnej i svojej krajiny, pripomína agentúra DPA.

Americký prezident si zobral na mušku aj štáty vrátane Číny, ktoré s Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR) obchodujú. "Žiadna krajina na Zemi nemá záujem vidieť túto bandu kriminálnikov, ako sa vyzbrojuje raketami a jadrovými zbraňami," zdôraznil Trump.