Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čína vyzvala Turecko na zastavenie vojenskej operácie v Sýrii

Na archívnej snímke z tureckej strany turecko-sýrskej hranice pri meste Akcakale stúpa dym po výbuchoch na sýrskom území po začiatku vojenskej operácie Mierová jar v severnej Sýrii namierenú proti Kurdom a teroristom z Islamského štátu. Na severe Sýrie došlo k vzdušným útokom tureckého vojenského letectva podporovaných delostreleckou paľbou. Akcakale 9. októbra 2019. Foto: TASR

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok vyhlásil, že vojenská operácia proti kurdským milíciám v severnej Sýrii bude trvať dovtedy, kým budú dosiahnuté ciele Turecka.

Peking 15. októbra (TASR) - Čína vyzvala v utorok Turecko, aby zastavilo svoju vojenskú operáciu v severnej Sýrii a "vrátilo sa ku korektnému spôsobu politického riešenia". Informovala o tom agentúra AFP.

"Suverenita, nezávislosť, zjednotenie a územná integrita Sýrie by mali byť rešpektované a dodržiavané," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang.

Varoval, že turecká operácia môže viesť k tomu, že uniknú teroristi a skupina Islamský štát (IS) môže využiť túto príležitosť na comeback. "Naliehame na tureckú stranu, aby prevzala zodpovednosť a bojovala spoločne s medzinárodným spoločenstvom proti terorizmu," dodal Keng Šuang.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok vyhlásil, že vojenská operácia proti kurdským milíciám v severnej Sýrii bude trvať dovtedy, kým budú "dosiahnuté ciele Turecka".

Turecko už siedmy deň podniká v Sýrii ofenzívu proti sýrskym kurdským Oddielom ľudovej obrany (YPG), ktoré vníma ako "teroristov". YPG však boli rozhodujúcim spojencom USA a západných veľmocí v boji proti IS, keď v časti Sýrie i susedného Iraku vyhlásila táto organizácia samozvaný kalifát.

Spojené štáty a ich partneri tureckú inváziu odsúdili, ale ich vyhrážky sankciami Ankaru v Sýrii nezastavili.