Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Čína vyzvala USA a KĽDR, aby prestali so vzájomným podpichovaním sa

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Čínsky minister zahraničných vecí v telefonickom rozhovore so šéfom ruskej diplomacie uviedol, že ich krajiny by nemali dovoliť nikomu vyvolať incident v ich tesnej blízkosti.

Peking 16. augusta (TASR) - Čína vyzvala Spojené štáty a Severnú Kóreu, aby prestali so vzájomným podpichovaním sa slovami a činmi a pracovali na mierovom riešení svojho sporu.

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v utorkovom telefonickom rozhovore so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom uviedol, že ich krajiny by nemali dovoliť nikomu vyvolať incident v ich tesnej blízkosti.

Čína aj Rusko vyzývajú USA, aby ako prvý krok k priamym rokovaniam pozastavili veľké vojenské cvičenie výmenou za to, že Severná Kórea preruší svoje raketové a jadrové testy. Čínske ministerstvo zahraničných vecí citovalo Lavrova, že napätie môže opäť narastať, ak USA a Južná Kórea spustia 21. augusta plánované rozsiahle vojenské cvičenia. Podľa ruského ministra je riešenie sporu prostredníctvom vojenskej sily "úplne neakceptovateľné".

Agentúra AP tiež informuje o slovách šéfa americkej diplomacie Rexa Tillersona o tom, že vláda prezidenta Donalda Trumpa má stále záujem o dialóg so severokórejským vodcom Kim Čong-unom, ale čaká na nejaký signál záujmu zo strany Pchjongjangu.

Pri stretnutí s novinármi v utorok odmietol komentovať najnovšie vyhlásenie Severnej Kórey, že dokončila plány na testovanie balistických rakiet neďaleko amerického ostrova Guam, ale okamžite ich neuskutoční.

Moskva i Peking badajú zmiernenie rétoriky a napätia na Kórejskom polostrove



Moskva badá, že rétorika v posledných vyhláseniach Washingtonu a Pchjongjangu sa upokojila. Preto dúfa, že "horúce hlavy" v USA a KĽDR "trochu ochladli", uviedol dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov,
archívne foto.
Foto: TASR/AP


Výmena ostrých vyhlásení medzi KĽDR a USA v posledných týždňoch výrazne vystupňovala napätie na Kórejskom polostrove. KĽDR sa vyhrážala vypálením balistických rakiet do oblasti ostrova Guam, kde sa nachádza americká letecká základňa Andersen a námorná základňa Apra Harbor. Prezident Trump po týchto vyhláseniach avizoval, že ak Pchjongjang uskutoční svoju hrozbu, stretne sa s nebývalou "ráznosťou a hnevom".

Severokórejský prezident Kim Čong-un v utorok počas inšpekcie strategických síl armády KĽDR vyhlásil, že je pripravený vyčkať, ako budú Spojené štáty postupovať ďalej, a až potom prípadne vydá rozkaz na raketovú skúšku.

Prezident USA Donald Trump dnes Kima pochválil za toto jeho "veľmi múdre a logické rozhodnutie", ktorým zatiaľ odložil plány útoku na americký tichomorský ostrov Guam. Trump vo svojom tweete dodal, že "iná možnosť by bola katastrofálna a neprijateľná."

Lavrov podľa agentúry RIA Novosti pripomenul, že podľa odhadov odborníkov by v prípade ozbrojeného konfliktu medzi USA a KĽDR boli v oblasti Guamu ohrozené tisíce ľudí.

Signály o tom, že napätie na Kórejskom polostrove slabne, pozoruje aj Čína. Uviedol to dnes čínsky minister zahraničných vecí Wang I, podľa ktorého však kríza ešte nie je zažehnaná. Minister dodal, že Čína trvá na pokojnom riešení krízy, ku ktorému musia zainteresované štáty dospieť spoločným úsilím.