Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Čína vyzvala USA, aby sa zdržali zásahov do volieb na Taiwane

Miestna obyvateľka kráča po obchodnej ulici okolo grafitov v taiwanskej metropole Tchaj-pej vo štvrtok 11. januára 2024. Foto: TASR/AP

Washington sa musí vyhnúť akémukoľvek zasahovaniu do volieb na Taiwane, v opačnom prípade by sa mohli vážne narušiť čínsko-americké vzťahy, vyhlásila hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Mao Ning.

Peking 11. januára (TASR) – Čína vo štvrtok vyzvala Spojené štáty, aby sa zdržali zasahovania do volieb na Taiwane. Zároveň ostro kritizovala oficiálne návštevy medzi Tchaj-pejom a Washingtonom. Dôvodom bol prísľub Spojných štátov vyslať na Taiwan delegáciu po prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnia v sobotu 13. januára. TASR správu prebrala z agentúr AP a AFP.

Washington sa musí vyhnúť akémukoľvek zasahovaniu do volieb na Taiwane, v opačnom prípade by sa mohli vážne narušiť čínsko-americké vzťahy, vyhlásila hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Mao Ning.

"(Čína) vyjadruje silnú nespokojnosť a dôrazne odmieta drzé táranie americkej strany o voľbách na Taiwane," uviedla. Taiwan je podľa jej slov dôležitý na dosiahnutie kľúčových záujmov Číny a zdôraznila, že tento ostrov je najdôležitejšou červenou čiarou, ktorú v rámci čínsko-amerických vzťahov nemožno prekročiť.

"Čína vždy tvrdo oponuje akejkoľvek forme oficiálnych vzťahov medzi Spojenými štátmi a Taiwanom," dodala po tom, ako Washington ohlásil plány vyslať na Taiwan po týchto dôležitých voľbách neoficiálnu delegáciu. "Existuje iba jedna Čína a Taiwan je jej neoddeliteľnou súčasťou," dodala hovorkyňa.

Peking v auguste 2022 reagoval veľmi prudko na neoficiálnu návštevu vtedajšej predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane a prerušil s Washingtonom komunikáciu na vojenskej úrovni. Washington však trvá na tom, že takéto návštevy slúžia výhradne na jasnú komunikáciu s novým prezidentom a Washington nimi nepodporuje snahu Taiwanu o dosiahnutie samostatnosti od pevninskej Číny.