Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Zemetrasenie na severozápade Číny má najmenej osem obetí

Na snímke materiálne škody v priestoroch Základnej školy Pavla Horova v Michalovciach 24.apríla 2020. Foto: TASR Roman Hanc

Epicentrum zemetrasenia ležalo asi 100 kilometrov juhozápadne od mesta Lan-čou, hlavného mesta provincie Kan-su.

Peking 18. decembra (TASR) – Najmenej osem obetí si vyžiadalo silné zemetrasenie s magnitúdou 5,9, ktoré v utorok postihlo severozápad Číny. Miestne úrady po ňom rozbehli záchranné práce. TASR správu prebrala od agentúry AFP.

Epicentrum zemetrasenia ležalo asi 100 kilometrov juhozápadne od mesta Lan-čou, hlavného mesta provincie Kan-su. Otrasy nastali v hĺbke desať kilometrov o 23.59 h miestneho času (16.59 h SEČ), vyplýva z údajov amerického geologického inštitútu USGS.

V provinciách Kan-su a Čching-chaj zaznamenali silné otrasy, mnohí miestni obyvatelia vybiehali do ulíc, uviedli tamojšie médiá. Úrady vyslali do oblasti požiarne a záchranné zložky, prebieha tiež zisťovanie škôd na majetku a záchranné práce. Počet obetí a zranených sa preto zrejme ešte môže zvyšovať.

Zemetrasenia sa v Číne vyskytujú pomerne často. V auguste východ Číny zasiahlo zemetrasenia s magnitúdou 5,4, pri ktorom zranenia utrpelo 23 ľudí a zrútilo sa niekoľko desiatok budov.