Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Čína:V postoji Ukrajiny a Ruska k rokovaniam o mieri sú veľké rozdiely

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Čína udržuje s Ruskom úzke vzťahy a dosiaľ neodsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorá sa začala vo februári 2022.

Peking 22. marca (TASR) - Čína vidí veľké rozdiely v postoji Moskvy a Kyjeva k myšlienke mierových rokovaní a ukončenia vojny. Uviedol to v piatok osobitný predstaviteľ čínskeho ministerstva zahraničných vecí pre eurázijské záležitosti Li Chuej pri hodnotení svojej návštevy na Ukrajine, v Rusku a krajinách EÚ. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Li povedal, že k ukončeniu vojny vedie náročná cesta. Podľa jeho slov sa však "nakoniec všetci zhodnú na tom, že vojna sa musí vyriešiť skôr prostredníctvom rokovaní než zbraní".

Všetky strany "si uvedomujú nebezpečenstvo ďalšieho zhoršovania súčasnej situácie", zdôraznil. "A všetci súhlasia s výzvou Číny, aby sa situácia upokojila," dodal.

Moskva nedávno uviedla, že "oceňuje druhé kolo globálnej diplomacie Číny", uviedol Li. Podľa neho sa Rusko domnieva, že "krízu bude nakoniec potrebné vyriešiť prostredníctvom rokovaní".

Čína udržuje s Ruskom úzke vzťahy a dosiaľ neodsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorá sa začala vo februári 2022. Peking zároveň tvrdí, že je potrebné rešpektovať zvrchovanosť a územnú celistvosť všetkých krajín a snaží sa zohrávať rolu sprostredkovateľa v konflikte.