Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Čínska armáda musí prejsť protikorupčnou reformou

Čínsky prezident Si Ťin-pching Foto: TASR/AP

Napísal to vo svojom dnešnom úvodníku denník čínskych ozbrojených síl Ťie-fang-ťün Pao (Denník ľudovej oslobodzovacej armády), uviedla agentúra Reuters.

Peking 5. mája (TASR) - Prioritou čínskych ozbrojených síl podobne ako ostatných zložiek spoločnosti je prejsť reformou, ktorej hlavným cieľom bude likvidácia hlboko zakorenenej korupcie a zavedenie zákonnosti. Napísal to vo svojom dnešnom úvodníku denník čínskych ozbrojených síl Ťie-fang-ťün Pao (Denník ľudovej oslobodzovacej armády), uviedla agentúra Reuters.

Vykorenenie korupcie v ozbrojených silách je jednou z hlavných priorít prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorý je zároveň predsedom Ústrednej vojenskej komisie, kontrolujúcej 2,3 milióna príslušníkov ozbrojených síl.

Príslušníci čínskeho dôstojníckeho zboru, či už bývalí alebo aj tí, čo sú stále v činnej službe, tvrdia, že korupcia v armáde je natoľko rozrastená, že ohrozuje jej bojaschopnosť.

Podľa denníka Ťie-fang-ťün Pao sa pojem vlády zákona v čínskych ozbrojených silách ešte celkom neudomácnil.

"V súčasnosti je už vytvorený základný systém zákonov a predpisov, avšak ešte zostáva dopracovať koncepciu vlády zákona a zmenu spôsobov správania," píše sa v úvodníku.

Podľa denníka výbory vládnucej komunistickej strany - tie, ktoré reálne ovládajú ozbrojené sily - sa musia vyvarovať situácií, keď má rozhodovaciu právomoc iba jeden človek, ktorého rozhodnutie je nespochybniteľné. Čím sa armáda stáva vyspelejšou, tým viac by sa mala riadiť zákonmi, dodal denník Ťie-fang-ťün Pao.

Najproblematickejšou časťou čínskych ozbrojených síl je podľa ich ústredného denníka úsek logistiky. Jeho veliteľa, generálporučíka Ku Ťün-šana, obvinil vlani vojenský prokurátor zo sprenevery, úplatkárstva, zneužívania štátnych financií a zneužívania právomocí.