Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Čínska delegácia navštívi KĽDR pri príležitosti výročia jej vzniku

Na archívnej snímke z 9. septembra 2021 obrovská severokórejská vlajka počas osláv 73. výročia vzniku krajiny v Pchjongjangu. Foto: TASR - AP

Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) oficiálne vznikla 9. septembra 1948.

Soul 7. septembra (TASR) - Delegácia vysokopostavených predstaviteľov Číny pricestuje v piatok na návštevu Severnej Kórey pri príležitosti 75. výročia vzniku tejto krajiny. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) oficiálne vznikla 9. septembra 1948. Jej najvyšším predstaviteľom sa stal Kim Ir-sena, starý otec súčasného lídra KĽDR Kim Čong-una.

KĽDR už predtým uviedla, že si výročie v sobotu pripomenie vojenskou prehliadkou. Čínska delegácia na čele s vicepremiérom Liou Kou-čungom pricestuje na základe pozvania severokórejskej vlády, uviedla severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí návštevu potvrdilo a uviedlo, že delegácia dorazí v piatok 8. septembra.

Peking je najdôležitejším zahraničným spojencom a hospodárskym patrónom Severnej Kórey. Vzťahy medzi oboma krajinami sa upevnili počas kórejskej vojny v 50. rokoch minulého storočia.

KĽDR je od sveta do veľkej miery izolovaná od začiatku roka 2020, keď v reakcii na pandémiou ochorenia COVID-19 uzavrela svoje hranice. Nedávno obnovila letecké spojenia s Čínou a minulý mesiac v Pekingu pristál prvý medzinárodný komerčný let zo Severnej Kórey za viac než tri roky.