Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Čínske lietadlá prenikli do zóny protivzdušnej obrany Taiwanu

Na snímke z vyhliadkového miesta, ktoré je najbližším bodom pevninskej Číny k ostrovu Taiwan, stíhačka letí nad Taiwanským prielivom v Pingtane v juhovýchodnej čínskej provincii Fujian, 5. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia a opakovane sa vyhráža použitím sily na jeho obsadenie.

Tchaj-pej 19. augusta (TASR) - Taiwanské ministerstvo obrany v sobotu zaznamenalo postupne 42 prienikov vojenských lietadiel do zóny protivzdušnej obrany Taiwanu. K jej narušeniu došlo krátko po tom, ako Čína zverejnila správu o začatí vojenského cvičenia v blízkosti Taiwanu.

Tlačová agentúra AFP pred tým informovala, že čínska armáda svojím vojenským cvičením reaguje na skutočnosť, že v Spojených štátoch sa na spiatočnej ceste z návštevy Paraguaja zastavil taiwanský viceprezident William Lai.

Podľa čínskej agentúry Sinchua sa na cvičeniach zúčastňujú námorníctvo a vzdušné sily. Manévre majú otestovať schopnosť armády "prevziať kontrolu nad vzdušným a námorným priestorom“ a bojovať "v reálnych bojových podmienkach".

Majú byť tiež "dôrazným varovaním pred tajnými dohodami taiwanských separatistov s cudzími živlami a ich provokáciami", cituje Sinchua hovorcu čínskych ozbrojených síl Š' Iho.

Ako uviedla agentúra AFP, Tchaj-pej "dôrazne odsudzuje toto iracionálne a provokatívne správanie (Číny) a vyšle príslušné sily, aby reagovali ... s cieľom brániť slobodu, demokraciu a suverenitu Taiwanu".

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia a opakovane sa vyhráža použitím sily na jeho obsadenie.