Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čínske stíhačky sa neprofesionálne priblížili k americkému lietadlu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Incident sa odohral v medzinárodnom vzdušnom priestore.

Peking 19. mája (TASR)- Dve čínske stíhačky sa v stredu nad Východočínskym morom "neprofesionálne" priblížili k americkému prieskumnému lietadlu, ktoré sa pohybovalo v medzinárodnom vzdušnom priestore. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie amerických vzdušných síl.

Dve čínske viacúčelové stíhacie lietadlá Suchoj Su-30 sa priblížili k americkému lietadlu Boeing WC-135 Constant Phoenix určenému na detekciu rádioaktivity, ktoré v medzinárodnom vzdušnom priestore a v súlade s medzinárodným právom plnilo rutinné úlohy, uviedla hovorkyňa amerických vzdušných síl v Tichomorí podplukovníčka Lori Hodgeová.

Posádka WC-135 opísala priblíženie čínskych stíhačiek ako neprofesionálne "v dôsledku manévrov, ktoré čínski piloti vykonávali, ako aj rýchlosti a vzdialenosti oboch lietadiel", dodala Hodgeová.

Bližšie informácie o incidente hovorkyňa uviesť odmietla s odôvodnením, že celá záležitosť sa bude riešiť v spolupráci s čínskou stranou prostredníctvom príslušných "diplomatických a vojenských kanálov".