Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Čínske úrady zadržali bývalého kanadského diplomata v Pekingu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Skupina ICG, ktorá sa v rámci celého sveta snaží o mierové riešenia globálnych konfliktov, oznámila, že bola upovedomená o zatknutí bývalého diplomata.

Washington 11. decembra (TASR) - Bývalého kanadského diplomata Michaela Kovriga zadržali v Číne uprostred napätej situácie, keď je Peking pobúrený minulotýždňovým zatknutím finančnej riaditeľky čínskeho telekomunikačného gigantu Huawei vo Vancouveri. Informáciu priniesla agentúra AFP odvolávajúc sa na správy Medzinárodnej krízovej skupiny (ICG), v ktorej Kovrig pôsobí.

Skupina ICG, ktorá sa v rámci celého sveta snaží o mierové riešenia globálnych konfliktov, oznámila, že bola upovedomená o zatknutí bývalého diplomata. "Robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme získali ďalšie informácie o tom, kde sa Michael nachádza, a zabezpečili jeho okamžité a bezpečné prepustenie," uviedla ICG vo vyhlásení.

Čína sa k zadržaniu ešte oficiálne nevyjadrila. Peking však vyjadril rozhorčenie nad zatknutím Meng Wan-čou - finančnej riaditeľky Huawei, ktorú USA obviňujú z porušenia sankcií uvalených na Irán a žiadajú jej vydanie.

Čína v utorok Spojené štáty varovala, že nebude tolerovať žiadne "šikanovanie" svojich obyvateľov v zahraničí a žiada okamžité prepustenie Meng Wan-čou.

Kovrig, ktorý v ICG pracuje od minulého roka, predtým pôsobil ako diplomat v Pekingu a Hongkongu.