Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Čínski komunisti v závere zjazdu schválili úpravy v stanovách strany

Na archívnej snímke čínsky prezident Si Ťin-pching prednesie prejav počas otváracieho ceremoniálu 20. národného kongresu vládnucej komunistickej strany Číny vo Veľkej sále ľudu v Pekingu, Čína, v nedeľu 16. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Nový ústredný výbor v nedeľu na svojom prvom zasadnutí zvolí reorganizované 25-členné politbyro, ako aj "všemocný" stály výbor – najvyšší orgán vedenia krajiny.

Peking 22. októbra (TASR) - Delegáti 20. zjazdu vládnucej Komunistickej strany Číny v sobotu v jeho posledný deň jednomyseľne prijali uznesenie o zmenách v straníckych stanovách, čím posilnili postavenie čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Delegáti schválili "hlavnú pozíciu" Si Ťin-pchinga vo vedení krajiny. Pred samotným schválením dodatkov oznamovateľ v zdôvodnení opakovane spomínal prezidenta a jeho úspechy.

Zhruba 2300 delegátov zjazdu tiež oficiálne vybralo približne 200-členný ústredný výbor strany, uviedli štátne médiá. Delegáti tiež hlasovali za podporu Si Ťin-pchingovej "pracovnej správy" prednesenej na otvorení zjazdu minulú nedeľu.

"Bojujte za víťazstvo a tvrdo pracujte. Buďte odhodlaní posunúť sa vpred," odkázal čínsky prezident delegátom na záver zjazdu v Pekingu.

Ako si všíma AP, na prvú časť zasadnutia, keď pravdepodobne prebiehalo zmienené hlasovanie, zahraničné médiá nevpustili.

Nový ústredný výbor v nedeľu na svojom prvom zasadnutí zvolí reorganizované 25-členné politbyro, ako aj "všemocný" stály výbor – najvyšší orgán vedenia krajiny. Na zozname funkcionárov už nefigurujú čínsky premiér Li Kche-čchiang ani vicepremiér Wang Jang.

Podľa agentúry AFP je už teraz takmer isté, že Si Ťin-pching bude v nedeľu potvrdený ako generálny tajomník strany na tretie päťročné funkčné obdobie, čím si upevní svoje postavenie najmocnejšieho čínskeho politika od čias Mao Ce-tunga.

V roku 2018 Si zrušil prezidentský limit dvoch funkčných období, ktorý so zámerom zabrániť ďalšej diktatúre podobnej Maovi zaviedol v 80. rokoch vtedajší čínsky vodca Teng Siao-pching. Si Ťin-pching si tak ponechal možnosť stať sa doživotným vodcom krajiny.