Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Čínski vojaci nebudú môcť mať vedľajší pracovný pomer

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Čínske ministerstvo obrany uviedlo, že nariadenie sa bude týkať príslušníkov stálej armády, ako aj ľudových milícií.

Peking 28. marca (TASR) - Čína nariadila dnes príslušníkom svojich ozbrojených síl, aby v priebehu nasledujúcich troch rokov ukončili všetky vedľajšie pracovné pomery, ktoré okrem služby v armáde majú. Informovala o tom agentúra AP.

Čínske ministerstvo obrany uviedlo, že nariadenie sa bude týkať príslušníkov stálej armády, ako aj ľudových milícií. V nariadení nie sú uvedené konkrétne oblasti, v ktorých príslušníci ozbrojených síl a milícií nebudú smieť pôsobiť, ale podľa agentúry AP ide najmä o vojenské umelecké súbory, vydavateľstvá a civilné nemocnice, kde sa za vyšetrenie či liečbu platí.

Čína začiatkom marca oznámila, že tento rok zvýši výdavky na armádu o približne sedem až osem percent, čo je najmenej za uplynulých šesť rokov. Je to dôsledok spomalenia jej hospodárskeho rastu a zoštíhľovania a modernizácie armády, ktorá príde o 300.000 vojakov.

Čínska Ľudová oslobodzovacia armáda bude aj po plánovanom "zoštíhlení" z 2,3 milióna na dva milióny vojakov najväčšou stálou armádou súčasného sveta. Zostáva tiež hlavnou prioritou predstaviteľov Číny, ktorí pokračujú v agresívnom presadzovaní územných nárokov Pekingu v Juhočínskom a Východočínskom mori, čo vyvoláva napätie vo vzťahoch so susednými krajinami.